Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Recordaantal overstappers energieleverancier

Leestijd: 2 minuten

Nooit eerder wisselden zoveel consumenten en bedrijven van energieleverancier als vorig jaar. In 2012 werden 1,8 miljoen overstapberichten verwerkt. Dit betekent dat 12,7 procent van de consumenten en bedrijven een andere leverancier koos voor gas en/of elektriciteit. Volgens branchevereniging Energie-Nederland geeft het cijfer aan dat de energiemarkt volwassen is geworden.

Aantal overstappers verdubbeld
Uit de cijfers van EDSN (Energie Data Service Nederland) blijkt dat het aantal overstappers is verdubbeld na de liberalisering van de energiemarkt in 2004. Toen lag het overstappercentage rond de 6 procent, de afgelopen jaren rond de 10 procent.

Volgens Energie-Nederland tonen de cijfers aan dat de energiemarkt volwassen is geworden. 'Er is een grote verscheidenheid aan leveranciers en producten. Problemen met overstappen doen zich nauwelijks voor.' Het aantal overstappers is een goede indicator voor de dynamiek in de markt, aldus de branchevereniging.

Energieleveranciers proberen klanten over te halen over te stappen met kortingen. Daarnaast proberen ze ook hun bestaande klanten te behouden met aantrekkelijke aanbiedingen.
 
Overstaprecords
 In 2012 werden veel nieuwe overstaprecords gevestigd, in december een absoluut maandrecord met 337 duizend overstapberichten. Dit betekent dat het oude record uit december 2008 met maar liefst 50 procent is overschreden. 

In december worden altijd extra veel overstapberichten verwerkt omdat veel bedrijven die switchen hun nieuwe energiecontracten op 1 januari laten ingaan. Het maandrecord buiten december (maart 2009: 168 duizend) werd in juni 2012 overschreden (185 duizend). 

Ook werd met 613 duizend overstappers een nieuw kwartaalrecord gevestigd in het vierde kwartaal van 2012. Dat is 25 procent hoger dan het oude record in het vierde kwartaal van 2009.

Klik hier voor het vergelijken van energieleveranciers.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 5 juni 2023

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.