Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Energie besparen

energiewereld-sparen-2.jpgEnergie besparen is gemakkelijk, als je weet waar je op moet letten. Energiebesparing helpt het klimaat, voorkomt vervuiling en spaart kostbare grondstoffen. En het scheelt je ook nog eens geld. Met de bespaartips hieronder kun je op jaarbasis honderden euro's besparen.

Direct energie besparen

Door energiezuinig met apparaten en verlichting om te gaan en bewuste keuzes te maken bij de aanschaf van nieuwe apparaten en verlichting, kun je veel besparen. Bij een gemiddeld huishouden gaat bijna 40 procent van je energierekening naar stroomverbruik. 14 procent van het stroomverbruik gaat op aan verlichting. Door te kiezen voor energiezuinige lampen, zoals ledlampen, kun je eenvoudig energie en geld besparen. Elektrische apparaten gebruiken steeds minder energie, maar omdat we meer apparaten gebruiken, stijgt het totale energiegebruik per huishouden. Je kunt dat verminderen door apparaten niet in stand-by te laten staan als je ze niet gebruikt: per jaar bespaar je dan ruim 40 euro! Kijk voor meer snelle bespaartips op Milieu Centraal.

Verwarm-je-niet-arm_MilieuCentraal.jpg

Energiebesparende maatregelen in je woning

Je kunt energie besparen door bijvoorbeeld je woning te isoleren of  te kiezen voor een moderne HR 107-combiketel. Milieu Centraal heeft een overzicht van energiebesparende maatregelen bij je thuis.Ook op Verbeteruwhuis.nl vind je energiebesparende maatregelen. Je leest wat de eenmalige kosten ervan zijn en wat het je oplevert in je portemonnee. Voor specifieke vragen over energiebesparing bij je thuis of bewonersinitiatieven kun je contact opnemen met een lokaal of regionaal energieloket.

Energiebesparing woningen

Voor energiebesparende maatregelen aan je woning kun je soms gebruik maken van subsidies, leningen of andere regelingen. Kijk daarvoor op de website van Rijksoverheid.nl: Hoe kan ik energie besparen in mijn koopwoning? Of kijk op Energie besparen doe je nu en ontdek wat een zuinig en duurzaam huis jou oplevert.

Kiezen voor groene stroom en 'groen' gas

Behalve met energiebesparen help je het klimaat door te kiezen voor groene energie. Groene stroom wordt opgewekt met duurzame bronnen zoals zon, wind, waterkracht of biomassa. Voor je portemonnee maakt het niet zo veel uit of je groene of grijze energie afneemt, maar het milieu vaart er wel bij! Ook voor aardgas bestaat een klimaatvriendelijke optie: namelijk compenseren voor de CO2 die door je gasverbruik vrijkomt.

Kiezen voor een goedkope energieleverancier

Je kunt besparen op de leveringskosten van energie. Dat wil zeggen op ongeveer de helft van de totale energienota. Door via onze Energievergelijker over te stappen op een goedkope energieleverancier kun je honderden euro's besparen op de leveringskosten. Je energierekening bestaat voor circa 50% uit leveringskosten. Daarbij komen energiebelasting (verbruiksafhankelijk) en netwerkkosten (capaciteits- en regioafhankelijk) die worden bepaald door de overheid. Hierin heb je geen keus. Op deze kosten kun je dus niet besparen. De energiebelasting en netwerkkosten zijn ongeacht de leverancier gelijk.

Geactualiseerd: 12-07-2019


Gepubliceerd: maandag 8 oktober 2012
Geactualiseerd: vrijdag 12 juli 2019

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.