Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Het juiste overstapmoment

Als je energiecontract binnenkort afloopt, dan loont het de moeite om de energietarieven opnieuw te vergelijken. Je bespaart het meeste geld door elk jaar gebruik te maken van een overstapkorting via Energiewereld.nl. Bij het overstappen van energieleverancier is het wel belangrijk om op het juiste moment over te stappen, niet te vroeg en niet te laat. Wat is het juiste overstapmoment?

Energiecontract voor onbepaalde tijd

Heb je nu een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je op ieder moment kosteloos overstappen waarbij je nieuwe energieleverancier automatisch je oude contract opzegt en rekening houdt met de bedenktermijn van 14 dagen en een opzegtermijn van maximaal 30 dagen

Kan ik al overstappen?

Check het nu en vul de einddatum van je huidige contract in (dd-mm-jjjj)
Acties gelden soms alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen kunnen we het aanbod op jouw situatie aanpassen.
Leverancier
Maximum switchtermijn
(overnametermijn)
365 dagen maximum switchtermijn
240 dagen maximum switchtermijn
240 dagen maximum switchtermijn
180 dagen maximum switchtermijn
180 dagen maximum switchtermijn
180 dagen maximum switchtermijn
180 dagen maximum switchtermijn
120 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
90 dagen maximum switchtermijn
88 dagen maximum switchtermijn
88 dagen maximum switchtermijn
88 dagen maximum switchtermijn
88 dagen maximum switchtermijn
75 dagen maximum switchtermijn
60 dagen maximum switchtermijn

Al vaker overgestapt?

De meeste energiecontracten worden afgesloten voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. We raden je aan om ongeveer 6 tot 8 weken vóór afloop van het contract over te stappen, waarbij de nieuwe leverancier automatisch je oude contract opzegt. Energieleveranciers mogen de einddatum van je huidige energiecontract niet meer met elkaar delen. Het is daarom belangrijk dat je de exacte einddatum van je huidige contract opgeeft, zodat je nooit te vroeg overstapt.

Is je huidige contract reeds verlopen? Dan krijg je automatisch een contract voor onbepaalde tijd en kun je op ieder moment overstappen. Je nieuwe leverancier zegt je oude leverancier op en houdt rekening met de bedenktermijn van 14 dagen en een maximale opzegtermijn van 30 dagen. 

Energiecontract voortijdig verbreken

Je kunt er ook voor kiezen om je vaste contract voortijdig (te vroeg) te verbreken. Bijvoorbeeld omdat je een betere aanbieding ziet. Houd dan wel rekening met het volgende:

  • je huidige energieleverancier kan jou een opzegvergoeding in rekening brengen;
  • je loopt uw eventuele welkomstpremie (bonus, korting) mis;
  • je overstap duurt dan ongeveer 4 weken.

Veilig overstappen

Energieleveranciers houden niet langer automatisch rekening met de einddatum van je contract. Het opgeven van de juiste einddatum van je huidige energiecontract is daarom erg belangrijk. Deze datum kun je eenvoudig invullen op het aanmeldformulier. Geef je een verkeerde einddatum op? Dan kan het gevolg zijn dat je een opzegvergoeding aan je huidige energieleverancier moet betalen én dat je een eventuele welkomstpremie (korting, cashback) misloopt. Hoe ver van te voren kun je je 'veilig' aanmelden? De zogeheten switchtermijn (overnametermijn) verschilt per leverancier en varieert van 60 dagen tot 12 maanden. 

In bovenstaande tabel zie je hoe ver van tevoren jij je kunt aanmelden voor een veilige en soepele overstap naar een nieuwe energieleverancier. 

Overstappen in de zomer of winter?

Wees je bewust van de relatie tussen het overstapmoment, je eindafrekening en de looptijd van je oude contract. Je maandbedrag (voorschot of termijnbedrag) is afgestemd op je jaarverbruik. In de zomer betaal je verhoudingsgewijs te veel en in de winter te weinig.

Heb je in het najaar of het begin van de winter je jaarafrekening ontvangen en stap je over tijdens of na de dure wintermaanden, dan is de kans op bijbetalen groot. Heb je voor de zomer je jaarafrekening ontvangen en stap je over na de goedkope zomermaanden, dan is het mogelijk dat je juist geld terug krijgt van je oude energieleverancier. Per saldo maakt het echter niets uit. Uiteindelijk betaal je voor de energie die je verbruikt in een jaar. Stap je elk jaar aan het einde van je contract over, dan heb je hier geen last van. 

Overstapmoment en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Houd dan ook goed in de gaten op welk moment je overstapt. Ligt de startdatum van je energiecontract vlak voor de zomer? Dan is het niet gunstig om tijdens of net na de zomer over te stappen. Dit komt omdat je op dat moment waarschijnlijk meer hebt opgewekt dan verbruikt. Voor de teruggeleverde stroom krijg je maar een lage vergoeding. Wacht daarom liever met overstappen totdat er maar een heel klein verschil is tussen je verbruik en opwekking.  

Heb je hulp nodig? Wij geven graag onafhankelijk en persoonlijk advies aan de hand van je jaarafrekening als je er zelf niet uitkomt met onze Energievergelijker. In dat geval analyseert de RekeningScan je jaarafrekening en zoekt het beste energiecontract voor jouw situatie. Upload je jaarafrekening zodat we je verbruik kunnen meenemen en vergelijken. Het advies ontvang je binnen twee werkdagen per e-mail.

ContractWekker: gratis herinneringsservice

Wil je herinnerd worden aan de afloopdatum van je contract, zodat je op het juiste moment overstapt? Vul dan de ContractWekker in!

Geactualiseerd: 03-02-2020


Gepubliceerd: vrijdag 6 december 2013
Geactualiseerd: maandag 3 februari 2020

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.