Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Het juiste overstapmoment

Als je energiecontract binnenkort afloopt, dan is het de moeite waard om de energietarieven opnieuw te vergelijken. Je bespaart het meeste geld door elk jaar gebruik te maken van een overstapkorting via Energiewereld.nl. 

Energiecontract voor onbepaalde tijd

Heb je nu een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je op ieder moment kosteloos overstappen met inachtneming van een opzegtermijn van 30 dagen.

Na je aanmelding via Energiewereld.nl wordt je huidige contract zo spoedig mogelijk opgezegd en word je aangesloten bij je nieuwe energieleverancier. Hierbij geldt een periode van maximaal 6 weken die nodig is voor de overstap. Deze 6 weken bestaat uit een opzegtermijn van 30 dagen voor het oude contract en 14 dagen bedenktijd voor je nieuwe contract.

Energiecontract voor bepaalde tijd

Heb je een contract voor bepaalde tijd, van bijvoorbeeld 1 of 3 jaar? En loopt je contract binnen 2 maanden af?  Dan wordt er gewacht met het overnemen van je huidige contract totdat de einddatum is bereikt. ingangsdatum-energiecontract.PNG

Loopt je contract pas na 2 maanden af? Let dan op de overnametermijn van de nieuwe leverancier. Wil je weten wat de overnametermijn (switchtermijn) is die de nieuwe leverancier hanteert? Zie onderstaande tabel of klik op het i-tje bij 'levering' op het aanmeldformulier bij jouw gewenste energiecontract.  

Contract voortijdig verbreken

 Als je je contract voortijdig (te vroeg) verbreekt, kan je energieleverancier je een opzegvergoeding (overstapboete) in rekening brengen. Soms vergoedt de nieuwe energieleverancier deze. Als je bijvoorbeeld overstapt naar ENGIE, vergoeden zij de boete die je vorige leverancier in rekening brengt. Er zijn wel voorwaarden en grenzen aan de vergoeding.

Let op de afloopdatum van het contract

Kijk goed naar de einddatum van je contract. Wat gebeurt er als je te vroeg overstapt?

  1. Je huidige energieleverancier kan je een opzegvergoeding in rekening brengen.
  2. Je loopt je eventuele welkomstpremie (bonus, korting) mis.
  3. Je loopt kans te moeten bijbetalen als je net na de dure wintermaanden overstapt.

Ingangsdatum zo spoedig mogelijk

Energieleveranciers houden altijd rekening met de einddatum van je contract, zodat je geen contractbreuk pleegt, tenzij deze te ver in de toekomst ligt. In dat geval zegt de nieuwe energieleverancier je huidige contract op en neemt je direct over. Maar wat is ‘te ver’ in de toekomst? Sommige energieleveranciers hanteren een overnametermijn (switchtermijn) van 3 maanden, anderen wachten 6 maanden. In onderstaande tabel staat precies hoe lang de nieuwe leverancier wil wachten met het starten van je nieuwe contract. 

Leverancier Maximale overnametermijn (switchtermijn)
budgetenergie.svg 240 dagen
delta.svg 90 dagen
90 dagen
90 dagen
75 dagen
essent.svg 180 dagen
fenor.svg 90 dagen
Greenchoice 180 dagen
Nuon 90 dagen
oxxio.gif 88 dagen
90 dagen
180 dagen
powerpeers.gif 90 dagen
unitedconsumers.svg 90 dagen
vandebron.gif 180 dagen
VON-Logo-enkel-CMYK-2017.jpg 120 dagen
hvc.svg 75 dagen

Gewenste ingangsdatum

Bij BudgetEnergie en ENGIE kun je op het aanmeldingsformulier de gewenste ingangsdatum aangeven. Daardoor heb je het zélf in de hand om het juiste overstapmoment te kiezen. Let dan wel goed op de afloopdatum van je huidige contract! Anders moet je een opzegvergoeding betalen aan je huidige energieleverancier en loop je een eventuele welkomstpremie (korting, cashback) mis.

Overstappen in de zomer of winter?

Wees je bewust van de relatie tussen het overstapmoment, je eindafrekening en de looptijd van je oude contract. Je maandbedrag (voorschot of termijnbedrag) is afgestemd op je jaarverbruik. In de zomer betaal je verhoudingsgewijs te veel en in de winter te weinig.

Heb je in het najaar of het begin van de winter je jaarafrekening ontvangen en stap je over tijdens of na de dure wintermaanden, dan is de kans op bijbetalen groot. Heb je voor de zomer je jaarafrekening ontvangen en stap je over na de goedkope zomermaanden, dan is het mogelijk dat je juist geld terug krijgt van je oude energieleverancier. Per saldo maakt het echter niets uit. Uiteindelijk betaal je voor de energie die je verbruikt in een jaar. Stap je elk jaar aan het einde van je contract over, dan heb je hier geen last van. 

Overstappen en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Houd dan extra goed in de gaten op welk moment je overstapt. Ligt de startdatum van je energiecontract vlak voor de zomer? Dan is het niet gunstig om tijdens of net na de zomer over te stappen. Dit komt omdat je op dat moment waarschijnlijk meer hebt opgewekt dan verbruikt. Voor de teruggeleverde stroom krijg je maar een lage vergoeding. Wacht daarom liever met overstappen totdat er maar een heel klein verschil is tussen je verbruik en opwekking.  

Heb je hulp nodig? Wij geven graag onafhankelijk en persoonlijk advies aan de hand van je jaarafrekening als je er zelf niet uitkomt met onze Energievergelijker. In dat geval analyseert de RekeningScan je jaarafrekening en zoekt het beste energiecontract voor jouw situatie. Upload je jaarafrekening zodat we je verbruik kunnen meenemen en vergelijken. Het advies ontvang je binnen twee werkdagen per e-mail.

Voordelig overstapmoment

Het is verstandig om 6-8 weken voor de einddatum van je contract een nieuwe aanvraag te doen. Zo weet je zeker dat de overstap naadloos aansluit, waardoor je geen opzegvergoeding hoeft te betalen. Het is af te raden om een vast contract voortijdig op te zeggen na de wintermaanden. Op deze manier moet je extra bijbetalen en pleeg je contractbreuk. De boete voor contractbreuk is nagenoeg altijd voor eigen rekening.

Voorbeeld van het juiste overstapmoment

Je hebt nu een jaarcontract bij ENGIE dat eindigt op 30 juni. Je wilt overstappen naar Energiedirect.nl en meld je n.a.v. ons herinneringsmailtje aan via het overstapformulier op 10 april. De resterende looptijd is langer dan 75 dagen en Energiedirect.nl neemt je dus direct over. Hierdoor ben je ENGIE een overstapvergoeding schuldig, omdat je het contract voortijdig verbreekt. Daarnaast loop je de kans om je eventuele welkomstpremie van ENGIE mis te lopen. In dit voorbeeld ligt het juiste overstapmoment tussen 15 april en 15 mei.

ContractWekker: gratis herinneringsservice

Wil je herinnerd worden aan de afloopdatum van je contract, zodat je op het juiste moment overstapt? Vul dan de ContractWekker in!

Geactualiseerd: 21-11-2018