Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Het stroometiket

stroometiket-2019-vattenfall.PNGEnergieleveranciers zijn verplicht jou te informeren over de soort stroom die je het afgelopen jaar hebt gekregen. Deze informatie staat in het zogenaamde stroometiket. Je leverancier moet ieder jaar uiterlijk op 1 mei het stroometiket van het voorafgaande jaar op zijn website plaatsen. Ook zit het bij je jaarafrekening.

Vanaf 1 januari 2020 moeten energieleveranciers jou niet alleen informatie geven over de soort groene stroom die ze het afgelopen jaar hebben geleverd, maar ook over de soort grijze stroom.

Met behulp van het stroometiket informeert je energieleverancier je over de herkomst en de milieukwaliteit van de door hem geleverde elektriciteit. 

Duurzaamheid energieleveranciers

Op het stroometiket kun je zien hoe duurzaam je energieleverancier is. Het stroometiket kun je gebruiken om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken op duurzaamheid. 

Wat vermeldt het stroometiket?

Op het stroometiket wordt aangegeven welk percentage van de stroom is opgewekt uit kolen, aardgas, nuclaire energie en de hernieuwbare energiebronnen wind, zonne-energie, waterkracht, biomassa en overige hernieuwbare energiebronnen. Ook het percentage geleverde elektriciteit waarvoor de opwekkingsbron onbekend is moet worden vermeld, uitgesplitst naar geïmporteerde en overige stroom. Op het stroometiket moeten ook de milieugevolgen worden vermeld. Dat wil zeggen hoeveel koolstofdioxide en radioactief afval wordt uitgestoten.

Soorten stroometiketten

Energieleveranciers maken meerdere stroometiketten. Een stroometiket per product en een stroometiket voor het gehele bedrijf. Als de energieleverancier onderdeel uitmaakt van een groep moeten de opwekkingsgegevens ook van het moederconcern vermeld worden. Je kunt het stroometiket opzoeken op onze energievergelijker bij detailinformatie van de desbetreffende leverancier. Vanaf 2020 moeten leveranciers naast de groene stroom ook de bronnen van grijze stroom onderbouwen met certificaten. Daarin staat waar elektriciteit uit fossiele brandstoffen vandaan komt (aardgas, steenkool en kernenergie). Op het stroometiket lees je dan dus waar al het stroom vandaan komt.

Hoe weet ik of het stroometiket klopt?greenchoice-stroometiket-2019.png

Energieleveranciers worden gecontroleerd door de ACM (Autoriteit Consument & Markt). De stroom die volgens het stroometiket van je energieleverancier is geleverd, moet overeenkomen met de zogeheten 'Garanties van Oorsprong'. Er zijn ook Garanties van Oorsprong voor gas. Alleen als een energieleverancier deze heeft, mag hij hernieuwbaar (groen) gas leveren. 

'Garanties van Oorsprong' voor groene energie

Het energiebedrijf kan alleen met de Garantie van Oorsprong aantonen dat de geleverde stroom groen is geweest. Zo’n Garantie van Oorsprong wordt uitgegeven door de overheidsinstantie Certiq. De ACM controleert of de energieleverancier bij alle stroom die geleverd is, de juiste soort en hoeveelheid Garanties van Oorsprong gebruikt.

'Certificaten van Oorsprong' voor grijze energie

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle leveranciers certificaten hebben en afboeken voor zowel groene als grijze energie. Er zijn twee verschillende soorten certificaten:

  • Garanties van Oorsprong (GvO’s) voor groene energie
    Elke megawatt aan elektriciteit uit groene bronnen (wind, water, zon, biomassa) is goed voor één GvO. Dit certificaat geeft een garantie dat de elektriciteit écht groen is.
  • Certificaten van Oorsprong (CvO’s) voor grijze energie
    Hiervoor geldt hetzelfde als voor GVO’s, maar dan voor grijze bronnen (zoals steenkool, gas, kernenergie)

Groene stroom uit buitenland of Nederland

Niet alle groene stroom komt uit Nederland. Veel energieleveranciers kopen daarom Garanties van Oorsprong in het buitenland in. Bijvoorbeeld voor waterkracht uit Frankrijk of zon uit Italië. Op deze manier kunnen energieleveranciers toch groene stroom aanbieden. Steeds meer huishoudens vragen groene stroom uit Nederland. Levert je energieleverancier alleen groene stroom die is opgewekt in Nederland? En staat dit op het stroometiket? Dan heeft de energieleverancier de juiste GvO’s nodig. Dat controleert de ACM ook.

Vind je het belangrijk dat je groene stroom in Nederland is opgewekt? Kies dan voor een leverancier met groene stroom uit Nederland. Door de stroometiketten te vergelijken kun je een keuze maken uit de meest groene energieleverancier. 

Geactualiseerd: 15-10-2020


Gepubliceerd: maandag 27 augustus 2012

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.