Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Het stroometiket

Het stroometiketSinds 2005 zijn energiebedrijven verplicht jou te informeren over de samenstelling van de elektriciteit die je in het voorafgaande kalenderjaar  hebt gekregen. Met behulp van het stroometiket informeert je energieleverancier je over de oorsprong van de door hem geleverde elektriciteit.
Daarnaast zie je op het stroometiket ook hoeveel CO2 per KWh de energieleverancier uitstoot en hoeveel kernafval per KWh een energiebedrijf produceert.

Duurzaamheid energieleveranciers

Op het stroometiket kun je zien hoe duurzaam je energieleverancier is. Je krijgt je stroometiket ieder jaar na 1 mei. Je krijgt het apart of samen met de jaarafrekening toegestuurd. Het stroometiket kun je gebruiken om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken op duurzaamheid. Je kunt het stroometiket ook opzoeken op onze energievergelijker bij de detailinformatie van de desbetreffende leverancier.

Wat vermeldt het stroometiket?

Op het stroometiket wordt aangegeven welk percentage van de stroom is opgewekt uit kolen, aardgas, nuclaire energie en de hernieuwbare energiebronnen wind, zonne-energie, waterkracht, biomassa en overige hernieuwbare energiebronnen. Ook het percentage geleverde elektriciteit waarvoor de opwekkingsbron onbekend is moet worden vermeld, uitgesplitst naar geïmporteerde en overige stroom. Op het stroometiket moeten ook de milieugevolgen worden vermeld. Dat wil zeggen hoeveel koolstofdioxide en radioactief afval wordt uitgestoten.

Stroom uit binnen- of buitenland

In september 2014 sprak minister Henk Kamp met brancheorganisatie Energie Nederland af dat energieleveranciers op het eerst volgende stroometiket melden waar hun geleverde groene stroom is opgewekt. Uit onderzoek blijkt dat slechts 16 van de 37 energieleveranciers etiket aangaven of de stroom uit binnen- of buitenland komt. Zie hierbij een voorbeeld van het stroometiket van Essent.

Soorten stroometiketten

Energieleveranciers moeten meerdere stroometiketten maken. Een stroometiket per stroomproduct en een stroometiket voor het gehele leveringsbedrijf. Als de energieleverancier onderdeel uitmaakt van een groep moeten de opwekkingsgegevens ook van het moederconcern vermeld worden. Op Energiewereld.nl vind je alle stroometiketten per stroomproduct, per leverancier en -indien van toepassing- per moederconcern.

Hoe weet ik of het stroometiket klopt?

ACM (Autoriteit Consument & Markt) voert controle uit op de stroometiketten. Vervolgens worden deze stroometiketten gepubliceerd op de EnergieWijzer van ConsuWijzer, het loket met praktisch advies van de overheid. 

Energieleveranciers worden gecontroleerd door ACM (Autoriteit Consument & Markt). Het energiebedrijf kan alleen met de Garantie van Oorsprong aantonen dat de geleverde stroom groen is geweest. Zo’n Garantie van Oorsprong wordt uitgegeven door de overheidsinstantie Certiq. ACM controleert of de energieleverancier bij alle groene stroom die geleverd is, de juiste soort en hoeveelheid Garanties van Oorsprong gebruikt.

Als je groene stroom afneemt, kun je op het stroometiket precies zien welk percentage van je stroom groen is, welk percentage grijs en welk percentage onbekend. Alle leveranciers moeten dit op dezelfde wijze aangeven waardoor je een goede vergelijking kunt maken tussen de energieleveranciers. Door de stroometiketten te vergelijken kun je een keuze maken uit de meest groene energieleverancier. Bijvoorbeeld een leverancier die weinig CO2-uitstoot en geen kernafval produceert.

Wat kun je doen met het stroometiket?

Met het stroometiket kun je de samenstelling van je stroom goed vergelijken met de stroom van andere stroombedrijven. Heb je bijvoorbeeld groene stroom? Dan kun je controleren hoe milieuvriendelijk de stroom nu precies is.

Op Energiewereld.nl kun je energie vergelijken van alle leveranciers op onder andere de soorten groene stroom die ze aanbieden, zoals waterkracht, biomassa, windkracht en zon.

Geactualiseerd: 16-03-2017