Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Opzegvergoeding energiecontract

energiewereld-opzegvergoeding.jpgWanneer je tussentijds wilt overstappen van energieleverancier of contract kan de energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Hoeveel dat is, hangt af van het energiecontract dat je hebt en van het moment waarop je stopt. Heb je een energiecontract voor een jaar en zeg je het energiecontract eerder op? Dan kan er maximaal 50 euro per product in rekening gebracht worden. Heb je een energiecontract voor langer dan een jaar? Kijk dan hoe lang het duurt voordat het contract afloopt. 

In onderstaande tabel zie je hoeveel je dan maximaal moet betalen. Het vaststellen van de hoogte van de opzegvergoeding gebeurt door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Energiecontract opzeggen

Er bestaan drie momenten waarop je je energiecontract kunt opzeggen.

  1. Je stopt op het moment dat je energiecontract afloopt en hoeft dan niets te betalen. Je moet wel op tijd, minimaal 30 dagen voordat het contract afloopt, aan je energieleverancier melden dat je op die datum wilt stoppen.
  2. Je zegt het energiecontract op na de einddatum. Dan hoef je niets te betalen. Een contract mag overigens wel stilzwijgend verlengd worden, maar alleen als het contract daarbij wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Een contract voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum en loopt door totdat je het zelf opzegt.
  3. Je stopt voordat je energiecontract afloopt. Je energieleverancier mag je dan een opzegvergoeding in rekening brengen.

infographic-energiewereld-opzegvergoeding.png
De energieleverancier mag tot zes weken nadat je hebt opgezegd om een opzegvergoeding vragen. Brengt je energieleverancier de opzegvergoeding later dan deze zes weken in rekening? Dan hoef je de opzegvergoeding niet te betalen. Let op: De energieleverancier mag dit voor gas én voor elektriciteit vragen. Als je met allebei stopt, betaal je dus maximaal het dubbele bedrag. Daarnaast kan je leverancier je eventuele welkomstpremie, korting of boetevergoeding terugvorderen of niet uitbetalen. Je pleegt immers contractbreuk.

Te vroeg overgenomen door de nieuwe energieleverancier?

Heb je een overstapdatum afgesproken en neemt je nieuwe energieleverancier je te vroeg over? Dan mag je energieleverancier je geen opzegvergoeding in rekening brengen. Je actiekorting of welkomstpremie mag evenmin komen te vervallen. Je kunt je energieleverancier er op aanspreken en aangeven dat je schade hebt door de eerdere overstapdatum.

Let op: Energieleveranciers mogen de einddatum van je huidige energiecontract niet meer met elkaar delen. Het is dus belangrijk dat je de exacte einddatum van je huidige contract bij een overstap opgeeft, zodat je nooit te vroeg overstapt.

Tussentijds opzeggen zinvol?

Het heeft alleen zin om tussentijds op te zeggen als het prijsvoordeel bij een overstap groter is dan de opzegvergoeding die je moet betalen aan je huidige energieleverancier. Ga wel na of de eventuele welkomstpremie van je oude leverancier misloopt bij een voortijdige wisseling. Dankzij cashbacks en actietarieven is het voordelig om elke keer na afloop van een contract te switchen. 

Tijdig op de hoogte gebracht worden van het aflopen van je contract?

Maak dan gebruik van de ContractWekker van Energiewereld.nl Deze gratis online servicetool herinnert je tijdig aan het aflopen van je energiecontract, zodat je desgewenst kunt overstappen naar een voordeliger energieleverancier.

Geactualiseerd: 11-09-2020


Gepubliceerd: maandag 27 augustus 2012

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.