Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Opzegvergoeding energiecontract

energiewereld-opzegvergoeding.jpgWanneer je tussentijds wilt overstappen van energieleverancier of contract kan de energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Hoeveel dat is, hangt af van het energiecontract dat je hebt en van het moment waarop je stopt. Heb je een energiecontract voor een jaar en zeg je het energiecontract eerder op? Dan kan er maximaal 50 euro per product in rekening gebracht worden. Heb je een energiecontract voor langer dan een jaar? Kijk dan hoe lang het duurt voordat het contract afloopt. 

In onderstaande tabel zie je hoeveel je dan maximaal moet betalen. Soms neemt de nieuwe leverancier de boete voor zijn rekening. Als je bijvoorbeeld overstapt naar ENGIE of Huismerk Energie vergoeden zij de boete onder bepaalde voorwaarden. Het vaststellen van de hoogte van de opzegvergoeding gebeurt door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Energiecontract opzeggen

Er bestaan drie momenten waarop je je energiecontract kunt opzeggen.

  1. Je stopt op het moment dat je energiecontract afloopt en hoeft dan niets te betalen. Je moet wel op tijd, minimaal 30 dagen voordat het contract afloopt, aan je energieleverancier melden dat je op die datum wilt stoppen.
  2. Je zegt het energiecontract op na de einddatum. Dan hoef je niets te betalen. Een contract mag overigens wel stilzwijgend verlengd worden, maar alleen als het contract daarbij wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Een contract voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum en loopt door totdat je het zelf opzegt.
  3. Je stopt voordat je energiecontract afloopt. Je energieleverancier mag je dan een opzegvergoeding in rekening brengen.
Duur afloop contract Maximaal betalen
Korter dan 1,5 jaar € 50,-
1,5 - 2 jaar € 75,-
2 tot 2,5 jaar € 100,-
Langer dan 2,5 jaar € 125,-

Let op: De energieleverancier mag dit voor gas én voor elektriciteit vragen. Als je met allebei stopt, betaal je dus maximaal het dubbele bedrag. Daarnaast kan je leverancier je eventuele welkomstpremie, korting of boetevergoeding terugvorderen of niet uitbetalen. Je pleegt immers contractbreuk.

De energieleverancier mag tot zes weken nadat je hebt opgezegd om een opzegvergoeding vragen. Brengt je energieleverancier de opzegvergoeding later dan deze zes weken in rekening? Dan hoef je de opzegvergoeding niet te betalen.

Te vroeg overgenomen door de nieuwe energieleverancier?

Heb je een overstapdatum afgesproken en neemt je nieuwe energieleverancier je te vroeg over? Dan mag je energieleverancier je geen opzegvergoeding in rekening brengen. Je actiekorting of welkomstpremie mag evenmin komen te vervallen. Je kunt je energieleverancier er op aanspreken en aangeven dat je schade hebt door de eerdere overstapdatum.

Heb je geen datum afgesproken voor de overstap? Dan had de nieuwe energieleverancier moeten nagaan of je nog een lopend energiecontract had. Ook had de leverancier moeten nagaan tot wanneer het energiecontract liep. Dit hebben energieleveranciers onderling afgesproken in een gedragscode. Heeft het energiebedrijf dit niet gedaan? Dan mag je de schade die je daardoor lijdt, verhalen op de nieuwe energieleverancier.

Tussentijds opzeggen zinvol?

Het heeft alleen zin om tussentijds op te zeggen als het prijsvoordeel bij een overstap groter is dan de opzegvergoeding die je moet betalen aan je huidige energieleverancier. Ga wel na of de eventuele welkomstpremie van je oude leverancier misloopt bij een voortijdige wisseling. Dankzij cashbacks en actietarieven is het voordelig om elke keer na afloop van een contract te switchen. 

Daarnaast zijn er ook energieleveranciers die de opzegvergoeding voor jou betalen. Als je bijvoorbeeld overstapt naar ENGIE, vergoeden zij de boete die je vorige leverancier in rekening brengt. Er zijn wel voorwaarden en grenzen aan de vergoeding. Je kunt dat terugvinden in de voorwaarden. Je zult de opzegvergoeding vaak wel eerst zelf moeten betalen. Ook zijn er energieleveranciers die helemaal geen opzegvergoeding in rekening brengen als je naar een andere partij overstapt.

Tijdig op de hoogte gebracht worden van het aflopen van je contract?

Maak dan gebruik van de ContractWekker van Energiewereld.nl Deze gratis online servicetool herinnert je tijdig aan het aflopen van je energiecontract, zodat je desgewenst kunt overstappen naar een voordeliger energieleverancier.

Geactualiseerd: 08-03-2017