Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Verhuizen en energieleverantie

energiewereld-verhuizen-energielevering-2.jpgAls je verhuist, kun je bij dezelfde energieleverancier blijven. Je energiecontract verhuist dan gewoon mee naar je nieuwe woning. Een energiecontract is namelijk persoonsgebonden. Je kunt zelf kiezen van wie je energie geleverd krijgt.

Veranderen van energieleverancier

Een verhuizing is ook een goed moment voor het vergelijken van energie. Het kan goed mogelijk zijn dat je op je energierekening kunt besparen door over te stappen. Denk wel aan de opzegtermijn, anders betaal je mogelijk een opzegvergoeding.

Verhuis je naar een andere regio, dan kun je te maken krijgen met een andere netbeheerder. Dat is de partij die de aansluiting op het gas- of elektriciteitsnet regelt en het transport van gas of elektriciteit verzorgt. Je kunt niet zelf voor een andere netbeheerder kiezen. Je energieleverancier zal jouw netbeheerder op de hoogte stellen van veranderingen. Je hoeft hier verder dus niets voor te doen.

Checklist energiecontract wijzigen bij verhuizen

1. Zoek uit welke energieleverancier je nu hebt

Als je verhuist, moet je dit melden aan je energieleverancier. In de meeste gevallen heb je één energieleverancier. Je kunt echter aparte energieleveranciers voor elektriciteit en voor gas hebben.

2. Geef je verhuizing op tijd door

Je energieleverancier verzorgt het contact met met de regionale netbeheerder. Geef je verhuizing daarom tijdig door aan je energieleverancier. Dat kan al drie maanden voor je verhuist. Om alles op tijd in orde te brengen, moet dit uiterlijk twee weken voordat je verhuist. Een verhuizing kan tegenwoordig ook vaak via de site van de energieleverancier worden doorgegeven.

3. Noteer de meterstanden

Na de verhuismelding ontvang je binnen enkele dagen een ontvangstbevestiging en een verzoek om de meterstanden door te geven. Het gaat om de meterstanden van je gas- en elektriciteitsmeter van je oude en nieuwe woning. Vul deze in op de dag van de sleuteloverdracht. Doe dit bij voorkeur samen met de vorige bewoner. Het is dan voor alle partijen duidelijk wie vanaf welke meterstand voor het energieverbruik betaalt. Je energieleverancier geeft de meterstanden ook door aan je netbeheerder.

4. Stuur de meterstanden binnen 15 dagen op

Geef de meterstanden binnen vijftien dagen na de verhuisdatum op aan je energieleverancier. Bij de meeste energieleveranciers kan dit tegenwoordig ook online. Het is van belang dat je dit tijdig doorgeeft. Doe je dat niet, dan schat de netbeheerder de meterstanden. Je eindafrekening is dan minder nauwkeurig.

Is er een slimme meter, dan zal de leverancier de meterstanden op de ingangsdatum uitlezen. Toch blijft het slim om de meterstanden te noteren op het moment van sleuteloverdracht, zodat je die hebt mocht de leverancier er toch om vragen. Bijvoorbeeld als het niet is gelukt om de slimme meter uit te lezen.

5. Controleer je eindafrekening

Binnen 6 weken na je verhuizing moet je energieleverancier je de eindafrekening sturen. Kijk of de meterstanden die je hebt opgegeven ook op de eindafrekening staan. Kom je er dan achter dat de meterstanden niet kloppen, neem dan contact op met je energieleverancier. Doe dit zo snel mogelijk. Uiterlijk vijf werkdagen voor het einde van de derde maand na de overstapdatum mogen er andere meterstanden worden ingediend.

Nog geen energiecontract?

Ga je vanuit een studentenhuis naar een andere woning, vertrek je uit het ouderlijk huis of gaan jij en je partner uit elkaar en koop je een andere woning? Dan kan het zijn dat er nog geen energiecontract is dat op jouw naam staat. Meld je aan bij een energieleverancier zodra je nieuwe adres bekend is en weet wanneer je de nieuwe woning betrekt. Met de Energievergelijker van Energiewereld.nl regel je het veilig, snel en gemakkelijk.

Betrek je als eerste bewoner een nieuw huis, informeer dan eerst de netbeheerder in de plaats waar je gaat wonen. Je ontvangt dan een brief van de regionale netbeheerder met het verzoek om binnen 20 dagen een energieleverancier te zoeken. Wanneer je je hierna aanmeldt bij een energieleverancier zal deze de netwerkbeheerder inlichten. Je moet dus zelf de netwerkbeheerder informeren wanneer je vanuit een startsituatie een huis betrekt.

Spoedaanvraag

Ben je te laat met het kiezen van een energieleverancier? Dan heb je verschillende opties:

a. Je woont nog niet op het adres, maar kunt de gewenste sleuteloverdracht datum niet meer aangeven op aanmeldformulier.
Kies in dit geval voor een energieleverancier die met spoed kan leveren. Dit houdt in dat de energieleverancier begint met leveren binnen de bedenktijd.

 • Kies vervolgens voor een energieleverancier waarbij staat ‘Spoedaanvraag mogelijk bij verhuizing’.
 • Geef op het aanmeldformulier de eerst mogelijke datum aan.
 • Geef op die datum de meterstanden door die tijdens de daadwerkelijke sleuteloverdracht op de meter stonden. Deze heb je van de makelaar of verhuurder ontvangen.

b. Je woont al enige tijd in de woning, maar hebt nog geen energieleverancier gekozen en je hebt een brief ontvangen van de netbeheerder.
Op dit moment krijg je energie geleverd van de netbeheerder. Het is daarom van belang dat je zo snel mogelijk een nieuwe energieleverancier kiest.

 • Geef in de energievergelijker aan dat het om een verhuizing gaat.
 • Kies vervolgens voor een energieleverancier waarbij staat ‘Spoedaanvraag mogelijk bij verhuizing’.
 • Geef op het aanmeldformulier de eerst mogelijke datum aan.
 • Geef op die datum de meterstanden door die tijdens de daadwerkelijke sleuteloverdracht op de meter stonden. Deze heeft u van de makelaar of verhuurder ontvangen.

c. Je woont al een tijd in de woning en je hebt een brief ontvangen van de netbeheerder dat je bent afgesloten.
Neem in dit geval contact op met de netbeheerder. Zij kunnen je meer informatie geven over de aansluiting en de kosten hiervan. Zodra je weer bent aangesloten kun je een nieuwe energieleverancier kiezen. Vergelijk hiervoor energieleveranciers op Energiewereld.nl.

 • Geef in de energievergelijker aan dat het om een verhuizing gaat.
 • Kies vervolgens voor een energieleverancier waarbij staat ‘Spoedaanvraag mogelijk bij verhuizing’.
 • Geef op het aanmeldformulier de eerst mogelijke datum aan.
 • Geef op die datum de meterstanden door die tijdens de daadwerkelijke sleuteloverdracht op de meter stonden. Deze heb je van de makelaar of verhuurder ontvangen

Geactualiseerd: 15-10-2020


Gepubliceerd: maandag 27 augustus 2012

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.