Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Wat is elektricteit?

Alle voorwerpen om ons heen zijn opgebouwd uit kleine deeltjes: atomen. Elk atoom bestaat uit nog kleinere deeltjes: neutronen, protonen en elektronen. Neutronen hebben geen elektrische lading. Protonen en elektronen daarentegen wel. Hun ladingen zijn tegengesteld, zodat ze elkaar opheffen. Als in een voorwerp het evenwicht tussen protonen en elektronen is verstoord, zal het merkbaar zijn dat het voorwerp wordt geladen. 

Positieve en negatieve lading 

Om de twee verschillende soorten lading van elkaar te kunnen onderscheiden, zeggen we dat elektronen negatief en protonen positief geladen zijn. Een voorwerp met een negatieve lading is er dan ook een met een overschot aan elektronen. En andersom: een voorwerp met een positieve lading heeft meer protonen dan elektronen. 

Een ballon kan simpel worden geladen door er met je wollen trui tegen aan te wrijven. Door het wrijven krijgt de ballon een negatieve en de trui een positieve lading. Tegengesteld geladen voorwerpen trekken elkaar aan. Voorwerpen met gelijke lading stoten elkaar af. Daarom bewegen twee ballonnen die beide door de trui positief geladen zijn van elkaar af, maar bewegen ze wel naar de trui toe. 

Elektrische lading 

Elektriciteit is eigenlijk niets meer dan elektrische lading. Elektriciteit is er al zolang de aarde bestaat en werd niet geboren met de uitvinding van de gloeilamp. Wolken worden soms geladen met elektriciteit. Er is dan sprake van statische elektriciteit. Deze kan plotseling als een reusachtige vonk naar de grond of naar een andere wolk stromen. Er is nu sprake van stromende elektriciteit. Door de hevige hitte, veroorzaakt door de flits (bliksem), zet de lucht in de buurt van de wolk met explosieve kracht uit. Dit veroorzaakt het donderende geluid wat te horen is bij onweer. 

Gebruik van elektriciteit 

Alles om ons heen werkt tegenwoordig bijna all op elektriciteit. Elektriciteit kan dan ook worden gebruikt voor allerlei verschillende doeleinden zoals verlichting, koeling en het gebruik van huishoudelijke apparaten via het stopcontact of stroomvoorziening van computers en machines. Ook kun je elektriciteit gebruiken voor het opslaan van energie, denk daarbij aan de accu van je telefoon of in een elektrische auto.  


Geactualiseerd: 16-07-2021


Gepubliceerd: donderdag 8 november 2012

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.