Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

‘Prijsplafond leidt tot stroomuitval’

Invoering van een maximumprijs voor stroom kan in Nederland leiden tot ‘Californische toestanden‘, ofwel tot situaties waarbij het licht regelmatig uitvalt. Dat zeggen EnergieNed en Nuon, in reactie op het bericht dat een meerderheid van de Tweede Kamer er bij minister Brinkhorst van Economische Zaken op aandringt een maximumprijs voor elektriciteit in te voeren.

De Kamer vreest dat de stroomprijzen omhoog zullen schieten als de markt vanaf 1 juli - wanneer de huishoudens vrij mogen kiezen - geheel geliberaliseerd is. In Californië viel het licht twee jaar geleden regelmatig uit omdat de inkoopprijzen voor stroom vrij waren terwijl de consumentenprijzen aan een maximum waren gebonden.

Door krapte vlogen de inkoopprijzen omhoog, maar die prijsstijgingen konden niet aan de huishoudens worden doorberekend. Het leidde tot leveringsproblemen en miljoenenverliezen bij de stroomleveranciers. „Dat zou hier dus ook kunnen gebeuren," zegt de woordvoerder van Nuon.

Branchevereniging EnergieNed zegt dat de wet de minister al de mogelijkheid biedt om maximumprijzen op te leggen voor stroomleveranciers. „Dus begrijpen wij al die ophef niet," zegt de woordvoerder. „Bovendien hebben we de NMa (kartelwaakhond, red.) en de DTe (toezichthouder op de energiemarkt, red.) om ervoor te zorgen dat de markt goed werkt. Daarnaast is de prijs een prikkel om in opwekkingscapaciteit te investeren. Als je de prijs aan een plafond bindt dan werkt de markt misschien niet meer goed en ontstaat er mogelijk een tekort aan stroom."

Ook Nuon ziet geen brood in een maximumprijs. „Als je de markt liberaliseert, dus vrij maakt voor concurrentie, dan moet je die markt niet nog met één been vastbinden. Waarop is die vrees voor een prijsverhoging na 1 juli gebaseerd? Kijk naar de zakelijke markt. Toen die open ging voor concurrentie gingen de prijzen omlaag." Dat ze nu fors gestegen zijn, heeft volgens de woordvoerder een goede reden: „De prijzen voor olie, gas en steenkool zijn omhoog gegaan, net als de kosten voor transport. In de markt voor groene stroom zie je ook meer dan dertig aanbieders. Waarom zou dat straks in de markt voor grijze stroom ook niet zo zijn?"

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.