Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

‘Energienetten voorlopig niet privatiseren‘

De energienetten in Nederland moeten voorlopig in publieke handen blijven. Het is nog te vroeg om een beslissing te nemen over de privatisering van de stroom- en gasnetten. Dat stelt de Energieraad in zijn vrijdag gepubliceerde advies ‘Net nog niet‘ aan de regering.

De raad doet een beroep op de nationale politiek om besluitvorming over afsplitsing van de energienetten van bedrijven als Nuon, Essent, Eneco en Delta op te schorten wegens de ontwikkelingen in Europa. De Energieraad hoopt zelf in maart, op verzoek van minister Brinkhorst van Economische Zaken, een advies uit te brengen over de te nemen beleidskeuzes voor heel de elektriciteitssector in Europees perspectief.

Het adviesorgaan van de regering benadrukt dat er eerst meer duidelijkheid moet zijn over gevolgen van de Europese markt die aan het ontstaan is op het gebied van het transport van energie (de netten), de productie en verkoop van gas en stroom.

Nederland heeft voor Europese begrippen kleine energiebedrijven. ,,Als je besluit de energienetten van bedrijven als Nuon en Essent af te splitsen, worden ze kleiner en dus makkelijker over te nemen door Europese concurrenten‘‘, aldus een zegsman van de raad.

De Energieraad vreest dat uiteindelijk enkele hele grote energiebedrijven overblijven in Europa. Daardoor dreigt de liberalisering van de markt voor de consument in de toekomst meer nadelen dan voordelen op te leveren, omdat er minder keus ontstaat in energieaanbieders.

De federatie van Nederlandse energiebedrijven EnergieNed is blij met het advies van de raad. EnergieNed vraagt ,,ter wille van de voortgang van het proces van liberalisering en privatisering‘‘ wel uiterlijk in 2005 duidelijkheid. Ook Tennet, de landelijke beheerder van het hoogspanningsnet, onderschrijft de analyse van de Energieraad.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken stelt dat Brinkhorst zelf bepaalt wanneer hij de Tweede Kamer informeert over de privatisering en de problematiek van de netwerkbedrijven. ,,Hij heeft toegezegd de Kamer in februari of maart te informeren. Daarna zal hij zeker nog het advies van de Energieraad ter harte nemen.‘‘

Verder heeft de minister volgens de zegsman ook al eens laten weten dat hij de machtsconcentratie van energiebedrijven in Europa een punt van zorg vindt. Dat zal Brinkhorst volgens hem ,,ook zeker nog eens doen‘‘ als Nederland het voorzitterschap van de Europese Unie overneemt in de tweede helft van dit jaar.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.