Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nieuwsupdate salderingsoerwoud

door Jeanet Woldring

Vorige week berichtte Gaslicht.com over de salderingswijze van energieleveranciers bij zonnepaneelbezitters. Aanleiding hiertoe was de verwarring en onduidelijkheid bij consumenten over salderen en terugleveren. Doel was om meer duidelijkheid te creëren in het salderingsoerwoud. Uit onderzoek bleek dat een aantal leveranciers op een voor de consument ongunstige wijze zou salderen. Sindsdien is er enige commotie ontstaan. Hoe zit het nu precies?

Dat er veel onduidelijkheid bestaat rondom zonnepanelen, salderen en terugleveren is bij deze nogmaals bevestigd. Naar nu blijkt, zijn er ondanks zorgvuldig onderzoek interpretatieverschillen ontstaan. Nadat wij na publicatie signalen ontvingen dat enkele leveranciers toch op een andere wijze salderen dan aan ons schriftelijk is bevestigd, zijn wij opnieuw navraag gaan doen.
 
Na overleg met Delta, Energiedirect.nl, Electrabel en NLE is gelukkig gebleken dat ze niet ongunstig salderen. 

Delta verwoordt het nu als volgt: 
"Het aantal kWh dat een klant verbruikt wordt weggestreept tegen het aantal kWh dat een klant opwekt per telwerk (hoog- en laag tarief). Wanneer de klant meer opwekt dan hij heeft verbruikt, wordt dit restant verrekend tegen het geldende tarief voor het betreffende telwerk (hoog of laag tarief). Over het totaal aantal kWh verbruik dat overblijft, wordt vervolgens belasting geheven."

Energiedirect.nl heeft als volgt gereageerd: 
"We kunnen bevestigen dat we per telwerk de (terug)levertarieven (welke gelijk zijn per telwerk) in rekening brengen. De terugleververgoeding is dus gelijk aan het kale leveringstarief conform contract (per telwerk). De energiebelasting wordt berekend op het totale uiteindelijke verbruik van alle telwerken tezamen. Hierdoor kan er voor de klant nooit een nadelige situatie ontstaan."

Electrabel en NLE hebben ons het volgende bevestigd: 
"Het restant per telwerk wordt berekend tegen terugleververgoeding. Energiebelasting van het totaal verbruik wordt gesaldeerd met energiebelasting van de totaal opgewekte energie."

Uiteraard betreuren wij het ontstane misverstand over de salderingswijze. Op Gaslicht.com en Energiewereld.nl is de informatie inmiddels geüpdatet. Ook veel leveranciers hebben de uitleg over deze complexe materie nu verduidelijkt op hun websites. Enkele leveranciers nemen daarbij veel onduidelijkheid weg door concrete rekenvoorbeelden te publiceren.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.