Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Aandeel duurzame energie groeit langzaam

door Jeanet Woldring

Nederlanders gebruiken steeds meer groene stroom. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In 2008 bestond ons energieverbruik ongeveer voor 3,4 procent uit duurzame energie, in 2009 werd dit 4%. Deze stijging is met name te danken aan biomassa en windenergie, waarbij de bijdrage van biomassa het grootst is. Zonne-energie en energie uit warmtepompen zijn maar beperkt verantwoordelijk voor de stijging van het gebruik van duurzame energie.

Subsidies werken stimulerend
De stijgende lijn in duurzaam energieverbruik is niet altijd zo sterk geweest; vanaf 1990 tot en met 2003 groeide het verbruik van duurzame energie nog geen procent. Daarna versnelde deze groei met een toename van gemiddeld 0,4 procentpunt per jaar. De subsidieregeling Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP) heeft hieraan bijgedragen.Minder wind, meer windenergie.

Minder wind, meer windenergie
Ruim 1 procent van het energieverbruik was in 2009 afkomstig van Nederlandse windmolens. Ondanks dat het minder hard waaide dan het jaar ervoor, produceerden deze molens ongeveer 10 procent meer energie. Dit wordt verklaard door het feit dat er nieuwere en grotere windmolens in gebruik werden genomen.

Biomassa draagt steeds meer bij
Toch is biomassa de grootste voorziener van duurzame energie; dit aandeel groeide van 2,1% in 2008 naar 2,5% in 2009. Deze stijging kwam met name door de toenemende hoeveelheid biomassa die werd meegestookt in grote elektriciteitscentrales en het stijgende verbruik van biobrandstoffen voor het wegverkeer. Hiernaast nam ook het verbruik van overige biomassa toe.

Toekomstbeeld
De Nederlandse overheid streeft voor 2020 naar een percentage van 20 procent duurzame energie in het binnenlands energieverbruik. Als we in dit tempo doorgaan, zal dit niet lukken. Er dient dus sneller meer gebruik gemaakt moeten worden van groene energie om deze doelstelling te behalen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.