Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Aandeel hernieuwbare energie groeit naar 7,4 procent, vooral door biomassa

door Jeanet Woldring 1 reactie

cbs-zonne-energie-2019.PNGHet energieverbruik uit hernieuwbare bronnen is vorig jaar gegroeid naar 7,4 procent van het totale energieverbruik. In 2017 was dit nog 6,6 procent. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Biomassa grootste bron

De toename is voor ruim de helft te danken aan een groter verbruik van biomassa, met name in de vorm van biodiesel en biobenzine. Het verbruik daarvan nam flink toe door een aanscherping van de wet Energie voor Vervoer. Kolencentrales zijn daarnaast een derde meer biomassa gaan meestoken.

Biomassa is goed voor 61% van de hernieuwbare energie en daarmee de grootste bron. Het verbruik van hernieuwbare energie kwam vorig jaar uit op in totaal 158 petajoule (PJ). Dat is 13 procent meer dan in 2017.

Sterke groei zonne-energie

Het verbruik van zonne-energie groeide in 2018 met 40 procent naar 13 PJ. De opgestelde capaciteit van zonnepanelen voor zonnestroom steeg met een recordhoeveelheid van ruim 1500 megawatt naar totaal 4400 megawatt (MW).

Windenergie

Het verbruik van windenergie nam met 4 procent toe tot 36 PJ. Op land werden 66 windmolens geplaatst met een gezamenlijke capaciteit van 210 MW, en werden 18 molens met in totaal 20 MW capaciteit afgebroken. Op zee veranderde het windmolenpark niet en bleef de totale capaciteit staan op ongeveer 1000 MW.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: Frans Gouverne ()

Wat een prachtig bericht: "verbruik van zonne-energie met 40 procent gestegen naar 13PJ, zonnestroom steeg met een recordhoeveelheid van ruim 1500 megawatt naar totaal 4400 megawatt (MW)." Totdat je gaat uitrekenen hoeveel procent dit is van ons finale energie verbruik (2100PJ): 13/2100*100% = 0,6% !!! Daar gaan we het klimaat dus niet mee redden, ook niet op langer termijn.

Ook met het stoken van bio-massa wordt het CO2 gehalte niet lager dan stoken van bijv. kolen/olie. Alleen neemt de CO2 niet verder toe in de toekomst, omdat omgehakte bomen weer opnieuw geplant kunnen worden (of dat ook daadwerkelijk gebeurd...).

Dan nog wat windenergie: 36PJ/2100PJ*100% = 1,7% ook al geen groot succes. Nederland bakt er echt helemaal niks van als het gaat om CO2 neutraal energie opwekken, ik wou dat het anders was.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.