Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

ACM: huishouden gaat 12 euro meer netbeheerkosten betalen

door Jeanet Woldring

Huishoudens betalen volgend jaar gemiddeld 12 euro meer aan netbeheerkosten. Dat blijkt uit de tarievenbesluiten die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld. Volgens Energiewereld.nl is de stijging zo'n 17 euro. 

Netbeheerkosten één vijfde van energierekening

Het grootste deel van je energierekening bestaat uit leveringskosten en overheidsheffingen. De netbeheerkosten maken ongeveer een vijfde van de energierekening van huishoudens uit. 

De toezichthouder stelt dat de totale energierekening met ongeveer 1 procent stijgt door de hogere netbeheerkosten oftewel transportkosten. Uitgaande van de energierekening van een gemiddeld huishouden dat nog nooit is overgestapt, komen wij dan echter uit op op een stijging van 17 euro in plaats van 12 euro. Huishoudens met een standaardcontract van Essent, Nuon of Eneco betalen momenteel namelijk gemiddeld ruim 1700 euro per jaar. Wie overstapt naar een goedkoper energiecontract bespaart tot 350 euro, zo blijkt uit onze Top 5 goedkoopste energiepakketten

Opbouw energieprijs

Onderstaande grafiek geeft de opbouw van de energieprijs weer. Bij genoemde percentages is uitgegaan van een gemiddeld energieverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas per jaar. De genoemde prijs per onderdeel is het gemiddelde van de 3 grote leveranciers Essent, Nuon en Eneco. De totaalprijs is exclusief de heffingskorting van € 373,33. Peildatum 1 januari 2017.

Opbouw energienota 1-1-2017.jpg

Overigens kun je niet besparen op netbeheerkosten, want die zijn bij elke energieleverancier hetzelfde. Je leverancier int de deze kosten namens de netbeheerder en je kunt niet overstappen naar een andere netbeheerder.

Precariobelasting 

Volgens de toezichthouder komt de stijging van de netbeheertarieven voor gas  met name door de stijging van tarieven van lokale netbeheerders, de zogeheten precariobelasting. Gemeenten heffen precariobelasting als vergoeding voor het gebruik van openbare grond voor bijvoorbeeld kabels en leidingen. Regionale netbeheerders berekenen deze belasting door in de tarieven.

Investeringen TenneT

De stijging van de tarieven van TenneT komt onder meer doordat de netbeheerder veel moet investeren in de uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk, bijvoorbeeld vanwege de energietransitie. Ook de komende jaren zijn veel investeringen nodig waarvan TenneT de kosten mag verwerken in de tarieven. De ACM verwacht dat de tarieven hierdoor verder zullen stijgen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.