Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Agentschap Telecom: Slimme elektriciteitsmeters zijn betrouwbaar

door Jeanet Woldring

slimme-meter-nieuw-2.jpgSlimme elektriciteitsmeters zijn nauwkeurig en meten correct. Dat zegt het Agentschap Telecom naar aanleiding van het onderzoek van de Universiteit Twente en de Hogeschool van Amsterdam. Daarbij werd aangetoond dat slimme meters afwijkende standen kunnen laten zien. 

Zeer uitzonderlijke omstandigheden

 Het Agentschap Telecom reageert op haar website: 'In zeer uitzonderlijke omstandigheden kan het voorkomen dat een bepaald type meter als het ware gedwongen kan worden verkeerd aan te wijzen. Die zeer uitzonderlijke omstandigheden komen normaal gesproken niet voor.'

Slimme meters zijn betrouwbaar

De Nederlandse consument kan er vertrouwen in hebben volgens het Agentschap. Om dat te ondersteunen wordt de komende periode extra toezicht uitgevoerd. Daarnaast worden de uitkomsten van het onderzoek ingebracht in de internationale overleggen waar de eisen voor de (slimme) elektriciteitsmeters worden vastgesteld en eventueel aangepast.

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een energiemeter waarvan de meterstand op afstand kan worden uitgelezen. Het is eigenlijk een elektriciteitsmeter die de meterstand kan doorgeven aan andere apparaten. Zoals bijvoorbeeld aan de computer thuis of aan een computer van de netbeheerder. De elektriciteitsmeter is tegenwoordig altijd een statische meter. Dat wil zeggen een meter zonder draaischijf. De meters met een draaischijf worden niet meer gemaakt en zullen na verloop van tijd allemaal vervangen worden door een statische meter.

Hoe weet ik of de (slimme) meter bij mij thuis betrouwbaar is?

Agentschap Telecom: 'Voordat een fabrikant zijn meter mag verkopen, moet hij laten zien dat zijn meter goed is. Daarom gaat de meter eerst naar een testinstituut. Dat instituut onderzoekt of de meter goed genoeg is. Dat is het geval als de meters aan alle Europese eisen voldoet. Is dat het geval dan moet de fabrikant de meter voorzien van de nodige merktekens zoals de CE-markering en andere merktekens die we vroeger de IJkmerken noemden.' 

Wat doen netbeheerders?

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de (slimme) meter. Het kan gebeuren dat een meter defect raakt. Dan vervangt de netbeheerder de defecte meter. Alle netbeheerders samen houden een register bij waarin de defecten worden opgenomen. Zo wordt duidelijk of er typen meters zijn die hetzelfde defect hebben en kan er snel opgetreden worden. Want iedereen in de keten van netbeheerder – leverancier – consument heeft eenzelfde belang: een goed werkende (slimme) meter. Bovendien controleren de netbeheerders periodiek of de meters nog steeds goed meten. Daarom nemen de netbeheerders van elk type meter een steekproef.

Toch twijfel over de goede werking van je slimme meter?

Dan volg je het stappenplan van Netbeheer Nederland. Stapsgewijs kijk je naar mogelijke oorzaken. Vind je geen verklaring voor het afwijkend energieverbruik, dan kun je contact opnemen met je energieleverancier. Samen met jou wordt er dan gekeken naar de mogelijke oorzaken. In sommige gevallen wordt de meter door de netbeheerder gecontroleerd of wordt er in je huis een doormeting gedaan. Indien de meter defect is, draagt de netbeheerder de kosten. Als dat niet zo is dan draag je zelf de kosten. We hebben uitgezocht wat het doormeten kost bij de drie grootste netbeheerders Enexis, Liander en Stedin. Het gaat om een bedrag van ongeveer 400 euro.

Update: Vanwege de vele zorgen bij consumenten geldt er bij alle netbeheerders nu een tijdelijk verlaagd tarief. Tot 1 juli 2017 bedraagt de doormeting 100 euro, zo heeft Netbeheer Nederland ons vandaag laten weten. Dit betaal je achteraf, en alleen als uit de doormeting blijkt dat er geen problemen met de meter zijn. Wil je weten wie je netbeheerder is, kijk dan op de website eancodeboek.nl

Extra steekproefinspecties

Naast het reguliere toezicht op het kwaliteitscontrolesysteem van de netbeheerders gaat Agentschap Telecom de komende periode extra steekproefinspecties uitvoeren op momenten dat een netbeheerder meters controleert en bij doormetingen ter plaatse (bij de klant thuis). Agentschap Telecom beoordeelt dan of deze metingen goed uitgevoerd worden zodat je de slimme meter kunt blijven vertrouwen. 

Agentschap Telecom is ook verantwoordelijk voor het toezicht op de Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC). Daar hebben de slimme meters ook mee te maken. De slimme meter moet namelijk ook goed blijven functioneren als er elektromagnetische straling, zoals bijvoorbeeld afgegeven door een router of modem, in de buurt van de meter aanwezig is. Ook hier zou de slimme meter aan de gestelde Europese eisen voldoen.

Lees meer op ConsuWijzer: het slimme meter loket en bekijk de video op onsenergie.net

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.