Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bedenktijd van 7 werkdagen naar 14 kalenderdagen

door Jeanet Woldring

Vanaf 1 augustus krijgt u meer bedenktijd bij het afsluiten van een energiecontract via internet. Nu heeft u 7 werkdagen om terug te komen op uw keuze. Dit wordt verlengd naar 14 kalenderdagen. Energieleveranciers zijn nog niet wettelijk verplicht deze termijn te hanteren, maar de meesten doen het al wel.

Het wetsvoorstel zal naar verwachting volgend jaar definitief worden. Belangrijk om te weten dat het niet gaat om 14 werkdagen, maar om 14 kalenderdagen. Weekenden en feestdagen worden nu dus meegeteld.

Wetsvoorstel

De nieuwe regeling staat in de Europese Richtlijn Consumentenrechten en ligt als wetsvoorstel bij de Eerste Kamer. De bedoeling is dat de wet per juni 2014 definitief ingevoerd wordt. De bedenktijd zal dan gelden voor alle webwinkels en valt binnen de Wet Koop op Afstand. 

In de energiemarkt wordt de langere bedenktijd al toegepast per 1 augustus, ook al is de wet nog niet ingevoerd. De Nederlandse energiemarkt volgt hiermee de Europese regelgeving. 

Energie Nederland

Energie Nederland, belangenbehartiger van vrijwel alle energiebedrijven, heeft de invoering per 1 augustus voor haar leden verplicht. Energieleveranciers zijn hierdoor volop bezig om hun voorwaarden aan te passen en de langere bedenktijd te verwerken in systemen en processen. Navraag bij de energieleveranciers wijst uit dat alleen Budgetenergie deze nieuwe regeling nog niet doorvoert.*

Voor u houdt deze nieuwe regeling in dat u langer de tijd heeft om terug te komen op uw keuze voor een energiecontract. Hierdoor kan de aanvraag eventueel wel een paar dagen langer duren waardoor de startdatum van uw nieuwe energiecontract later ligt.

* Update 30-7-2013: BudgetEnergie laat weten de nieuwe regeling (14 dagen) eveneens door te voeren.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.