Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bedrijven kopen gezamenlijk elektriciteit in

Een aantal organisaties van bedrijven gaat verder met het opzetten van inkoopcollectieven.  Men borduurt daarmee voort op het succes van de afgelopen jaren. Voorbeelden zijn de Metaalunie, BOVAG, de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging en Mitex.

In totaal gaat het om duizenden bedrijven. De belangen-organisaties worden meestal ondersteund door een hierin gespecialiseerd advies- en bemiddelingsbureau. Marktleider op dit gebied is EnergyMatch in Voorthuizen.

EnergyMatch constateert een verandering in de benadering van de betrokken bedrijven. Tot voor kort ging het om een prijsverbetering t.o.v. de oude prijzen, die men vroeger betaalde aan de bestaande, monopolistisch ingestelde energiebedrijven. De energiebedrijven moesten ineens vechten om een grote groep afnemers te behouden. Energiebedrijven als NUON en Essent moesten het met hun prijs ruimschoots afleggen tegen nieuwkomers, die zich wilden "invechten". De kostenbesparing was dus spectaculair. De gerealiseerde besparingspercentages kunnen niet steeds herhaald worden.

Nu de vrije markt al op gang is gaat het meer om het gevoel, dat een toegewijd deskundige er voor zorgt, dat de beste deal wordt bereikt. Weinig bedrijven hebben zin om allerlei stroom-offertes aan te vragen en te vergelijken. Bovendien bespeurt EnergyMatch steeds meer administratieve fouten bij energiebedrijven. Collectieve inkoop kan op dit punt preventief werken door goede afspraken te maken met de leverancier. De deelnamekosten wegen in een inkoopcollectief altijd ruimschoots op tegen deze voordelen.  

Kortom, de voordelen van een inkoopcollectief hebben te maken met zowel prijs als foutenpreventie.

Voor individuele inkopers neemt daarentegen de noodzaak van (factuur-)controle steeds meer toe. EnergyMatch verwacht op dit punt een toename van advieswerkzaamheden.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.