Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

België verhoogt kosten doorvoer stroom

België gaat de kosten voor de doorvoer van buitenlandse stroom naar andere landen verhogen. Deze lastenverhoging voor buitenlandse stroomleveranciers moet op jaarbasis 27 miljoen euro opleveren.

Met de opbrengst gaat de regering-Verhofstadt binnenlandse grootverbruikers lagere energieheffingen berekenen. Dat blijkt uit een toelichting op de resultaten van een tweedaagse kabinetsconferentie vrijdag en zaterdag om de Belgische economie een oppepper te geven. Zo krijgen grootverbruikers een maximale heffing van 250.000 euro. Dat levert de grootste stroomverbruiker, spoorwegmaatschappij NMBS een voordeel op van 1,75 miljoen euro.

Verder gaan de heffingen ook omlaag voor ondernemingen die op jaarbasis maximaal 20 megawatt verbruiken. Om de uitstoot van het schadelijke kooldioxide en opwarming van de aarde te bestrijden moet vanaf volgend jaar wel minimaal 2 procent van de autobrandstoffen milieuvriendelijke biodiesel of -benzine zijn.

De regering gaat de verkoop daarvan stimuleren door kortingen te subsidiëren. In 2010 moet biobrandstof minimaal 10 procent van de markt beslaan. Door de toevoeging van 5 procent koolzaadolie ontstaat een milieuvriendelijker brandstof die zonder aanpassing te gebruiken is voor bestaande diesel- en benzinemotoren.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.