Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Boxmeer wordt Brabantse kampioen windenergie


Boxmeer maakt voorbereidingen voor de bouw van maar liefst 28 turbines van 140 meter hoog langs de A73. De windmolens staan aan weerskanten langs de A73 en zijn verdeeld over vijf windparken met minimaal vijf turbines elk. In elk windpark zijn eerdere plannen en initiatieven van particulieren (boeren) en bedrijven gebundeld. Twee locaties, bij het dorp Rijkevoort en op de Overloonse vlakte, zijn voorlopig afgevallen.

De molens leveren twee keer zo veel stroom als de energiebehoefte van heel Boxmeer, 16.600 inwoners groot. Een record. Boxmeer levert daarmee straks in haar eentje de helft van de Brabantse winddoelstelling voor de komende jaren.

In Boxmeer moet ruim 50 megawatt opgesteld worden. De plannen van Noord-Brabant omvatten 115 megawatt.

Het is mogelijk dat voor de parken bij het knooppunt A73/A77 vanwege de omvang van het complex een milieu-effectrapportage nodig is. Dit kan de zaak nog aardig ophouden, want tegen de komst van de windmolens kunnen natuurlijk ook nog bezwaren worden ingediend door omwonenden of andere betrokkenen. Om die reden verwachten ambtenaren van de gemeente dat de bouw van de turbines op z'n vroegst volgend jaar zomer kan beginnen, een bezwaarprocedure zou deze planning behoorlijk kunnen vertragen.

De meeste bezwaren tegen windmolens zullen gericht zijn tegen horizonvervuiling, geluidsoverlast en de hinderlijke slagschaduw die de enorme wieken met een doorsnee van 80 meter over het landschap leggen.

Ook omliggende gemeenten als Cuijk en Linden hebben bouwplannen voor windmolens.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.