Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Brand bracht energievoorziening in gevaar

door Marlies Hazenberg Leestijd: 1 minuut


De Clauscentrale in Maasbracht, één de grootste centrales in Nederland, heeft brand gehad, heeft onverwacht stil gestaan en is na een onderbreking van een paar dagen weer geheel in bedrijf. De Clauscentrale bestaat uit twee gasgestookte elektriciteitscentrales van elk 640 MW capaciteit, ofwel samen ca 8% van de Nederlandse opwekcapaciteit. De eenheid die niet door de brand is getroffen, is in bedrijf gebleven en zal dat ook blijven.

Overigens was de situatie reeds behoorlijk kritisch. Tennet heeft reeds noodplannen uit de kast gehaald. Door het warme oppervlaktewater kunnen de grote koeltorens van de openbare centrales minder efficient werken en draaien alle centrales op gedeeltelijke capaciteit. Ook de gasturbines van warmtekracht-installaties leveren minder elektriciteit als gevolg van de hoge buitenluchttemperaturen. De brand in de Clauscentrale komt dus zeer ongelegen voor Tennet.


De reden, dat Gaslicht melding maakt van deze feiten is, dat het Nederlandse elektriciteitsnet kennelijk in staat is om zulke calamiteiten op te vangen. Nergens is de stroom uitgevallen. Tennet, de landelijk netbeheerder/ system-operator regelt deze opvangmogelijkheden en doet dat goed.

bron Energeia

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 28 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, van begin 2017 tot november 2022 was ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vond ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.