Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

CBS: energieverbruik gestegen

Het totale energieverbruik in Nederland is vorig jaar gestegen met 2,5 procent. Tweederde van deze stijging komt voor rekening van de industrie, vooral door een grotere productie van raffinaderijen en petrochemische bedrijven. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Aan de groei droegen ook de elektriciteitscentrales bij. Het energieverbruik door huishoudens steeg licht. Het verbruik van het verkeer daalde daarentegen licht, aldus het CBS.

Van het energieverbruik is 1,5 procent afkomstig van binnenlandse duurzame energiebronnen. Na een sterke groei in de voorafgaande jaren bleef dit percentage in 2003 voor het eerst gelijk, vooral als gevolg van een sterke afname van biomassaverbranding. Het aandeel windenergie nam daarentegen toe door de installatie van meer windmolens.

Het CBS berekent het energieverbruik in zogeheten petajoules. Eén petajoule is een hoeveelheid energie die overeenkomt met 31,6 miljoen kubieke meter aardgas of 278 miljoen kilowattuur elektriciteit. In 2003 kwam het energieverbruik uit op 3225 petajoule.

Gemeten naar het energieverbruik per inwoner staat Nederland in een lijst met 25 huidige en toekomstige landen van de Europese Unie op de vijfde plaats na België, Zweden, Finland en Luxemburg. Het energieverbruik per inwoner, dat sterk afhankelijk is van industrialisatie en klimaat, is het laagst in Roemenië.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.