Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Consumentenbond dreigt Essent met rechtszaak om bedenktijd

door Jeanet Woldring

De Consumentenbond wil dat Essent consumenten alle kosten van afgenomen energie terugbetaalt. Het geldt voor mensen die afgelopen jaar bij de Media Markt of Gamma een energiecontract afsloten en dit alsnog willen opzeggen. Doet Essent dit niet, dan stapt de bond naar de rechter.

Verkoop buiten de verkoopruimte

Essent meldde bij de verkoop van de contracten tot 1 december vorig jaar dat consumenten geen bedenktermijn hadden. Maar dat had niet gemogen. Het ging hier namelijk om 'verkoop buiten de verkoopruimte', vergelijkbaar met verkoop op straat en aan de deur, zogeheten colportage. Mensen gaan immers niet naar een bouwmarkt om een energiecontract af te sluiten.Daarom geldt hier een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Geeft een bedrijf dat niet, dan schrijft de wet voor dat mensen 12 maanden hebben om nog onder zo'n contract uit te komen.

Werkwijze aangepast

Op aandringen van diverse organisaties zoals Vereniging Eigen Huis, toezichthouder ACM en de Consumentenbond heeft Essent zijn werkwijze inmiddels aangepast. Maar volgens de Consumentenbond is het bedrijf gedupeerde klanten nog niet voldoende tegemoet gekomen. Het blijkt dat Essent de contracten wel wil ontbinden, maar dat het niet bereid is de al afgenomen energie terug te betalen. Ook zou Essent het bedrag van de destijds bij het afsluiten van het contract ontvangen waardebon terugeisen.

Voorbeeldbrieven

Heb jij zelf een contract bij Essent, dat je hebt afgesloten in een warenhuis of elektronicazaak? De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis hebben beide voorbeeldbrieven opgesteld die je kunt gebruiken om alsnog je contract te ontbinden. Op Energiewereld kun je alle energiecontracten vergelijken en overstappen op een voordelig actiecontract met een hoge welkomstpremie.

Verlengpremie

Blijf je liever bij je huidige energieleverancier? Kijk dan of jouw aanbieder een aantrekkelijk verlengaanbod heeft. Steeds meer energieleveranciers kiezen ervoor hun loyale klanten te belonen met een hoge verlengpremie. Let op: die krijg je alleen als je overstapt via deze vergelijkingssite of onze zustersite Gaslicht.com.

Lees meer over energiecontract verlengen

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.