Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Een gasvrije toekomst: hoe realistisch is dat?

Leestijd: 4 minuten

In 2050 moeten alle huizen in Nederland gasvrij oftewel van het gas af zijn. Zeker voor bestaande woningen is dat een flinke uitdaging. Wat kost dat wonen zonder gas eigenlijk? En hoe realistisch is een gasvrije toekomst? Deel 2 in een serie over de energietransitie die voor ons ligt! De alternatieven zijn er, maar er zijn flinke uitdagingen In mijn vorige blog zette ik de alternatieven voor koken en verwarmen op gas voor je op een rij. Van de warmtepomp tot de pelletkachel en van een elektrische cv-ketel tot een aansluiting op een warmtenet. Het kan dus anders. Er zijn alleen nog wel wat aandachtspunten…

Punt 1: Aanpassingen nodig om je huis gasvrij te maken

Om van het gas af te komen, moet je waarschijnlijk verbouwen. Een warmtepomp heeft bijvoorbeeld alleen zin als je dak, gevel en vloeren goed geïsoleerd zijn. Bovendien werkt zo’n pomp met minder warm water dan een cv-ketel. Om je huis goed warm te krijgen, heb je aangepaste radiatoren nodig of vloerverwarming. En tot slot verbruikt zo’n pomp behoorlijk wat stroom. Je hebt daarom een zwaardere aansluiting (3 x 25 Ampère i.p.v. 1 x 25 Ampère) nodig.

Punt 2: Gasvrij wonen; wie gaat dat allemaal betalen?

Al die aanpassingen lopen flink in de papieren. Onderzoeksbureau Ecorys becijferde begin dit jaar dat het voor een gemiddeld rijtjeshuis al om 18.500 euro gaat. En dan gaat het alleen nog maar om isolatie en de warmtepomp. Met subsidies kun je ongeveer een kwart van dat bedrag terugkrijgen, maar de rest moet je zelf betalen. Veel huishoudens hebben dat niet op de spaarrekening staan. En dus roepen steeds meer partijen de overheid op om bij te springen.

Punt 3: De terugverdientijd is erg lang

Door je huis gasvrij te maken, bespaar je natuurlijk op je energierekening. Kun je daar je investering van 18.000 euro mee terugverdienen? Laten we eens een snelle rekensom maken voor een gemiddeld huishouden: ● Besparing door wegvallen gasverbruik à 1500 m3: + 1150 euro ● Besparing door wegvallen gasaansluiting: + 215 euro ● Extra stroomverbruik a 3500 kWh door o.a. warmtepomp: - 690 euro* Totale besparing: 675 euro / jaar Terugverdientijd zonder subsidie: 26,7 jaar Terugverdientijd met 25% subsidie: 20 jaar * Uitgaande van het feit dat je extra stroom inkoopt bij je energieleverancier tegen het huidige prijspeil (juni 2018). Je kunt natuurlijk ook stroom zelf opwekken met zonnepanelen, maar die zitten niet bij de 18.000 euro in die Ecorys becijferde.

Punt 4: Wat als de zon niet schijnt en het niet waait?

Het grote voordeel van gas is dat de aanvoer stabiel is. Dat kunnen we van zonnestroom en windenergie niet zeggen. Op een grijze, windstille dag staan windmolens stil en zijn zonnepanelen werkloos. Terwijl dan de vraag naar stroom juist iets stijgt. Dat is lastig, want het elektriciteitsnet moet in balans zijn: evenveel vraag als aanbod. Het bewaren van die balans wordt een flinke uitdaging als we allemaal all-electric gaan. Een voorproefje kregen we eerder dit voorjaar. Op 30 april dreigde een acuut stroomtekort en kon een crisis nog net afgewend worden door in het buitenland energie bij te kopen. En dan staan we nu nog aan het begin van de energietransitie….

Conclusie: afwachten lijkt voor nu de beste optie

Al met al dus nog wel wat serieuze hobbels en aandachtspunten. Zoveel zelfs dat ik op dit moment mijn spaargeld niet zou steken in het aardgasvrij maken van mijn huis. Dan let ik liever wat meer op mijn energieverbruik. Wel kijk ik naar de subsidieregelingen waar we tot eind 2020 gebruik van kunnen maken.  Gelukkig is 2050 nog ver weg en gaan de (technologische) ontwikkelingen snel. Zonnepanelen worden met het jaar goedkoper en ook de rendementen gaan omhoog. Ook wamtepompen zullen de komende jaren ongetwijfeld doorontwikkeld worden. En wie weet welke slimme uitvindingen er de komende jaren nog gedaan worden.
Een gasvrije toekomst: hoe realistisch is dat?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 21 oktober 2019

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.