Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug

Terug naar het nieuwsoverzicht

Cv-ketels over drie jaar in de ban?

door Jeanet Woldring 1 reactie

cv-ketel.PNGDe ouderwetse cv-ketel om je huis mee te verwarmen gaat verdwijnen. Tenminste als het aan energiebedrijven, milieuorganisaties en de installatiebranche ligt.

Ze willen dat woningeigenaren vanaf 2021 hun ketel alleen nog kunnen vervangen door een (hybride) warmtepomp of een andere duurzame manier van verwarming. Milieu Centraal is positief over warmtepompen, maar waarschuwt ook. Vereniging Eigen Huis is kritisch en vraagt zich af of de plannen uitvoerbaar en betaalbaar zijn. 

Sneller verduurzamen

Op dit moment heeft 95 procent van de Nederlandse huizen nog een traditionele cv-ketel. Jaarlijks zijn zo’n 350.000 gasgestookte cv-ketels aan vervanging toe. Door straks geen traditionele cv-ketels meer te installeren, moeten woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen, aldus de partijen. Zo moet het realiseren van het klimaatverdrag van Parijs sneller binnen bereik komen. Ook moet het gasgebruik worden teruggedrongen met het oog op de verlaging van de aardgaswinning in Groningen. Vrijwel alle gebouwen en woningen in Nederland worden nu nog verwarmd met Gronings gas.

Kosten

Het grote probleem bij warmtepompen is de aanschafprijs. Anders dan bij zonnepanelen heb je zo'n pomp niet snel terugverdiend. In het beste geval heb je op het eind van de levensduur deze duurzame warmte voor hetzelfde geld als bij je traditionele cv. Je verdient er dus niet op, zoals bij zonnepanelen wel het geval is.

Bij een hybride warmtepomp, waarbij je nog voor een deel gas gebruikt, ben je wel goedkoper uit dan met alleen aardgas. Want je verdient hem in 10 jaar terug, terwijl de levensduur 15 jaar is. En je CO2-uitstoot gaat flink naar beneden.

Ontwikkeling

,,De technologie van de warmtepompen is volop in ontwikkeling en de prijs hoog,” zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging eigen Huis in het Algemeen Dagblad. ,,Bovendien werkt de warmtepomp enkel in goed geïsoleerde huizen.” Wie in een oud of monumentaal pand woont, moet zijn woning eerst uitgebreid isoleren. ,,Dan hebben we het over nieuw glas, radiatoren. Dat kost gauw tienduizenden euro’s.” Bovendien vreest Eigen Huis voor geluidsoverlast. Bij een warmtepomp hoort namelijk ook een installatie met ventilator op het dak. 

'2021 te vroeg'

Veel deskundigen vinden 2021 te vroeg, anderen noemen de datum uitdagend. De uitvoerbaarheid en betaalbaarheid moet in ieder geval goed geregeld zijn.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: Wick ()

Zoals gebruikelijk zijn alle nieuwe uitvindingen hoog geprijsd. Ik kan mij voorstellen dat het een uitdagende taak is, maar rekening houdend met de financien lijkt het te vroeg. Misschien moet ik van geluk spreken dat ik mijn "ouderwetse" cv-ketel begin dit jaar heb laten vervangen en dat tegen de tijd dat ik weer moet vervangen, de prijzen al enorm gedaald zijn.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.