Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Dag- en nachttarief niet altijd voordelig

door Jeanet Woldring

Het dag- en nachttarief dat veel energieleveranciers bieden, is niet altijd voordeliger dan het enkeltarief.

Bij het afsluiten van een energiecontract kunt u kiezen voor een enkel- of dubbeltarief. Bij een enkeltarief betaalt u altijd één tarief, ongeacht de dag of het tijdstip van verbruik. Bij een dubbeltarief (dag- en nachttarief) betaalt u in het weekend en 's avonds na 23.00 uur en tot 's morgens 7.00 uur een lager tarief. In sommige regio's begint dit daltarief al eerder, namelijk om 21.00 uur.

Of u goedkoper uit bent met enkeltarief of dubbeltarief hangt af van de hoeveelheid die u verbruikt en het tijdstip en de dag waarop. Grofweg is het zo dat als u 3500 kWh of meer verbuikt en dit voor meer dan de helft doet in de daluren dat het hebben van dubbeltarief dan voordeliger is.

Prijsverschil
Als u ’s nachts meer energie verbruikt dan overdag, bent u met nachtstroom goedkoper uit. Het verschil tussen een enkel en een dag- en nachttarief is minimaal, maar op de rekening maakt het wel degelijk een verschil. Is het verbruik zowel overdag als ’s nachts gelijk? Dan is het enkeltarief voordeliger. Dit tarief is namelijk lager dan het piek- en normaaltarief.

Een vergelijking: huishoudens met een enkel tarief betalen € 0,0690 per kWh (incl. btw en excl.energiebelasting en opslag duurzame energie). Huishoudens met dag- en nachttarief betalen overdag € 0,0797 en ’s nachts € 0,0559 per kWh. Als die consumenten overdag net zo veel gebruiken als ’s nachts, betalen zij € 0,0678 per kWh. Een consument met dag- en nachttarief is in dit geval dus goedkoper uit.

Van dubbel naar enkeltarief?
Via de leverancier kunt u doorgeven om het tarief te wijzigen van enkel naar dubbel of andersom. De meter moet hiervoor wel geschikt zijn, als het maar één telraam heeft, is het niet geschikt voor een dubbeltarief. Het omzetten is niet bij elke leverancier kosteloos. Wordt het tarief omgezet? Dan zal het verbruik van de twee telwerken van de dubbele meter bij elkaar opgeteld worden. Deze stand geldt voor het enkeltarief. 

Vergelijken?
Wilt u weten of u voordeliger uit bent met een dubbele of een enkele meter? Op  Gaslicht.com en Energiewereld.nl kunt u deze twee vergelijkingen maken. U kunt dan zien wat het verschil is op jaarbasis.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.