Vergelijk zorgverzekeringen
Vergelijk zorgverzekeringen
Voor 1 januari op Poliswijzer.nl
Zorgverzekering?
Vergelijk direct op Poliswijzer.nl
Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Daltarief in 2021 alleen mogelijk met slimme meter

door Jeanet Woldring

Per 1 juli 2021 is dubbeltarief alleen mogelijk met een slimme meter. Dat betekent dat je alleen gebruik kunt maken van het daltarief als je in het bezit bent van een slimme meter. Hoe komt dat?

Wat is het TF-signaal?

Netbeheerders stoppen per 1 juli 2021 met het uitzenden van toonfrequentsignaal (TF-signaal). Dit signaal zorgt er onder meer voor dat energiemeters tussen dag- en nachttarief schakelen. Maar het is een verouderde techniek. Volgens de netbeheerders zijn er nieuwere en betere manieren om te schakelen tussen verschillende tarieven, zoals de slimme meter. 

tf-signaal-stopt.PNG

Door het uitzetten van het TF-signaal zullen traditionele en niet-slimme digitale meters na 1 juli 2021 niet meer schakelen tussen de twee tarieven. De regio Eemshaven vormt een uitzondering op het landelijke beleid. Hier wordt het TF-signaal al op 1 september 2020 uitgezet. Dat komt omdat netbeheerder Enexis daar een nieuw hoog- en middenspanningsstation bouwt. Het huidige station heeft niet voldoende capaciteit voor de grote vraag naar nieuwe aansluitingen.  Alle huishoudens en bedrijven die ze aansluiten op het nieuwe station zonder TF-signaal krijgen van Enexis een brief met informatie over de mogelijkheden.

In deze animatie op Youtube legt Netbeheer Nederland uit wat TF is en wat er verandert:

Gebruik blijven maken van daltarief?

Wil je na 1 juli 2021 gebruik blijven maken van het dag- en nachttarief oftewel normaaltarief en daltarief? Dan heb je een slimme meter nodig. Zo'n meter schakelt zelf tussen dag- en nachttarief door een ingebouwd klokje. Vóór 1 juli 2021 hebben alle huishoudens een aanbod voor een slimme meter gehad, laat Netbeheer Nederland weten. Energieleverancier Essent geeft aan dat klanten met dubbeltarief zonder slimme meter per 1 juli 2021 automatisch worden overgezet naar enkeltarief. De energieleverancier laat dat vanaf 1 september a.s. in een extra disclaimer in hun aanbod-op-maat weten. 

Verschil dubbeltarief en enkeltarief minimaal

Overigens is het verschil tussen dubbeltarief en enkeltarief inmiddels minimaal en bij sommige energieleveranciers zelfs nihil. Naar verwachting zullen in de toekomst vaker flexibele tarieven worden aangeboden, bijvoorbeeld op het moment dat elektriciteit erg goedkoop is. De slimme meter is erop ingericht zulke flexibele tarieven te kunnen aanbieden.

Lees meer over de slimme meter

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden