Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

De miljoenennota en je energiebelasting

door Jeanet Woldring 1 reactie

Op Prinsjesdag presenteerdMiljoenennota_Energiewereld_2017.jpge het kabinet de Miljoenennota  en dus ook het Belastingplan 2017. In dit artikel lees je de belangrijkste gevolgen voor je energierekening. Wat gaat er gebeuren met de energiebelasting en de opslag duurzame energie?

Vooralsnog is alleen terug te vinden dat de opslag duurzame energie (ODE) in de komende jaren - zoals verwacht - aanzienlijk verder zal stijgen. En dat de energiebelasting voor openbare laadpalen​ tijdelijk verlaagd wordt.

In het Belastingplan 2017 staat dat het kabinet het belastingstelsel eenvoudiger wil maken. Zowel voor de belastingbetaler als voor  de Belastingdienst. Daarom wordt onderzoek gedaan naar de samenvoeging van de opslag duurzame energie met de energiebelasting. Maar waarom betalen we die opslag?

Waarvoor betalen we opslag duurzame energie?

Sinds 1 januari 2013 betalen we in Nederland een heffing opslag duurzame energie (ODE). Een bedrag dat bovenop de energiebelasting per kuub gas en kilowattuur stroom in rekening wordt gebracht door de overheid. Betekende dat in 2013 nog dat je gemiddeld 9 euro per jaar meer betaalde voor energie, in 2017 loopt dat met de huidige plannen op naar 66 euro voor een gemiddeld huishouden. 

Wat is het doel van opslag duurzame energie?

Het doel van de ODE is om de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) te financieren. Een ondernemer die energie produceert, en daarbij het milieu niet of nauwelijks belast, kan in aanmerking komen voor deze subsidie. Deze subsidiepost wordt sinds 2013 gefinancierd vanuit de ODE. 

In de laatste prognoses worden de tarieven tot en met 2023 al bekendgemaakt. Als deze tarieven daadwerkelijk worden ingevoerd, zou dat betekenen dat we in 2023 bijna 241 euro per jaar kwijt zijn aan deze opslag. Dat is nog naast de energiebelasting waar een gemiddeld huishouden momenteel bijna 599 euro aan kwijt is. Volgens berekeningen van het CBS, gebaseerd op de tarieven van juli 2016, bestaat ongeveer 44 procent van je stroom- en gasrekening uit belastingen. 

Tabel-Opslag Duurzame Energie.jpg
Klik op afbeelding voor vergroting

Tijdelijk verlaagd tarief energiebelasting openbare laadpalen

openbare laadpaal.jpg

Voor elektrische rijders met een openbare laadpaal is er gunstiger nieuws. Het tarief in de energiebelasting voor openbare laadpalen met een zelfstandige aansluiting op het distributienet wordt over de eerste 10.000 kWh verlaagd van 10,07 cent per kWh naar 4,996 cent per kWh. De verlaging geldt in de periode 2017-2020. 

Plannen nog door de Tweede en Eerste Kamer

Let wel, de aangekondigde plannen moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen. Dat betekent dat er nog wijzigingen kunnen worden aangebracht of dat bepaalde voorstellen toch geen doorgang vinden. Het blijft waarschijnlijk weer afwachten tot december.  Vorig jaar werden op het allerlaatste moment de plannen, die eerder op Prinsjesdag 2015 werden gepresenteerd, flink gewijzigd. Daardoor werd ineens een enorme opslag op de energiebelasting voor gas doorgevoerd. Te vroeg juichen, doen we dus zeker nog niet!

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: T.W.. Hofstede vd Veer ()

Goedendag,mevrouw Woldring,
Is het juist dat onze afrekening van de belastingheffing gas met 100€ is toegenomen?
Ik begrijp dat het het iets omhoog gaat maar 100€ ongeacht wat je verbruik is.
Uw antwoordt zie ik graag tegemoet.

Met vr. Gr. Trees Hofstede

Opmerking van de redactie op 01-11-2016
Afgelopen januari zijn de belastingen op gas fors verhoogd. Deze verhoging kan voor een gemiddelde verbruiker al snel zo'n € 100 extra kosten.
Deze kosten zijn echter wel afhankelijk van het verbruik.
Mocht u het idee hebben dat uw jaarafrekening niet juist is dan kunt u deze ter controle naar ons toesturen. U mag deze dan sturen naar info@gaslicht.com
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.