Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

DELTA gaat door met nieuwe eigenaar

door Jeanet Woldring

delta.gifHet Zeeuwse DELTA heeft overeenstemming bereikt over de voorgenomen verkoop van DELTA Retail. De leverancier van energie- en digitale diensten is met EQT Infrastructure een overnameprijs van 488 miljoen euro overeengekomen.

DELTA behoudt de merknamen DELTA voor energie en Zeelandnet voor telecom en internet. Voor klanten verandert er niets.

Belangrijke stap

De verkoop van de consumententak wordt "een belangrijke stap" in de geschiedenis van het Zeeuwse bedrijf genoemd. "De financiële kracht van EQT Infrastructure geeft DELTA Retail de mogelijkheid te investeren in verdere groei en verbeteringen van het kabelnetwerk en de kwaliteit verder te verbeteren en uit te bouwen", aldus topman Gerard Uytdewilligen.

Splitsingswet

De verkoop  van de retailtak is onderdeel van een eerder aangekondigde herstructurering van DELTA. Het bedrijf is wettelijk verplicht om zijn productie- en leveringsbedrijf te splitsen van de gereguleerde netwerkactiviteiten. De wet onafhankelijk netbeheer (ook wel splitsingswet) werd in november 2006 aangenomen en trad per 1 juli 2008 in werking.

Deze wet regelt onder andere dat het beheer van de gas- en elektriciteitsnetten en de levering van gas en elektriciteit in aparte ondernemingen moeten worden ondergebracht. DELTA, Eneco en Essent gingen in eerste instantie tegen de wet in beroep. Uiteindelijk kozen Essent en Nuon ervoor vrijwillig het productie- en leveringsbedrijf te splitsen. 

DELTA en Eneco streden tot december 2015 tegen gedwongen splitsing. In december 2015 ontvingen beide bedrijven een splitsingsgebod van de ACM. Eneco moet gesplitst zijn voor 1 februari 2017. Het Zeeuwse bedrijf heeft daar tot 1 juli volgend jaar de tijd voor.

Borssele

DELTA is ook eigenaar van de kerncentrale in Borssele. Deze nucleaire installatie kan niet zomaar verkocht worden. De aandeelhouders van DELTA, waaronder de provincie Zeeland, zijn nog met het kabinet in overleg over een mogelijke oplossing. Den Haag wil de huidige eigenaren van DELTA wel te hulp schieten, maar die zullen dan zelf ook moeten investeren.

Goedkeuring

De verkoop is overeengekomen onder voorwaarde van goedkeuring door de aandeelhouders van DELTA en een positief advies van de ondernemingsraad. Ook moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nog toestemming geven voor de verkoop.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.