Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Digitale meters tegen illegale stroomaftap?

Leestijd: 2 minuten

Er wordt serieus nagedacht over de vervanging van de huidige elektriciteitsmeters bij kleinverbruikers. Nieuwe digitale meters die op afstand leesbaar zijn, zouden misbruik moeilijker maken. Dat zegt minister Brinkhorst in reactie op kamervragen over het illegaal aftappen van stroom.

Gevolg van het illegaal aftappen van stroom is dat energiebedrijven hun misgelopen inkomsten doorberekenen aan de klant. EnergieNed schat de totale stroomdiefstal in Nederland op 1 miljard kWh (kilowattuur) per jaar.

De kosten hiervan kunnen op verschillende manieren worden benaderd. Wanneer strikt gekeken wordt naar de kosten van de netbeheerder voor het inkopen van de stroom, bedragen de geschatte kosten van stroomdiefstal circa 36 miljoen euro per jaar. Kijkt men naar alle gederfde inkomsten inclusief belastingen en transportkosten, dan wordt een bedrag genoemd van circa 200 miljoen euro. Als deze gederfde inkomsten worden doorberekend naar de 7 miljoen aangeslotenen, dan zijn de extra kosten per aangeslotene zo’n 28 euro per jaar.

Stroomdiefstal is vrijwel altijd gerelateerd aan het kweken van hennep. Minister Brinkhorst gaf een vijftal oplossingen voor het probleem van de stroomaftappende hennepplantages:

  • Op lokaal niveau wordt steeds meer samengewerkt tussen partijen zoals het OM, gemeenten, politie, energiebedrijven, Belastingdienst, woningcorporaties, brandweer, sociale diensten, etc. Dit heeft inmiddels geleid tot het oprollen van vele illegale hennepkwekerijen.
  • Het ministerie van Justitie hanteert het programma ‘Handhaven op niveau’, waarbinnen ook aandacht wordt besteed aan de aanpak van illegale hennepkwekerijen.
  • De kosten die herleidbaar zijn tot misbruik worden door de toezichthouder (DTe) beoordeeld als zogenaamde 'beïnvloedbare kosten'. Dat houdt in dat deze kosten door de netbeheerder niet één op één kunnen worden doorberekend. Tarieven die netbeheerders in rekening mogen brengen zijn afhankelijk van de kosten van de meest efficiënte netbeheerder. Dit vormt een prikkel  om beter te presteren dan de ander en zodoende om oorzaken van onverklaarbare stroomverliezen actief op te sporen.
  • Op lokaal niveau wordt steeds meer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om keuring van elektra- en gasinstallaties verplicht te stellen. Dit verhoogt de kans op fysieke waarneming van fraude.
  • Ten slotte wordt er dus gekeken naar de mogelijkheden voor digitale meters. Daarmee kunnen netbeheerders veel eenvoudiger misbruik constateren en opsporen.

bron: Ez.nl

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 28 februari 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.