Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Dochter Essent wint zaak in België

De Belgische elektriciteitsaanbieder WattPlus, dochter van het Nederlandse Essent, kan voortaan groene stroom gratis over het Belgische elektriciteitsnet distribueren. WattPlus won een procedure voor de Belgische Raad van State, dat afgelopen week een wet van de Vlaamse regering wegens discriminatie schorste.

Volgens die omstreden wet kan alleen groene stroom die is opgewekt in Vlaanderen gratis over het elektriciteitsnet worden verspreid. WattPlus, dat groene stroom van Essent uit Nederland invoert, betoogde met succes dat met die wet buitenlandse aanbieders van elektriciteit werden benadeeld. De Raad van State oordeelde dat de Vlaamse wet ‘de bedrijfsstrategie van WattPlus volledig overhoop heeft gehaald.‘ WattPlus had gedreigd een klacht bij de Europese Commissie in te dienen om deze belemmering van de vrije elektriciteitsmarkt aan te vechten.

De Vlaamse wet werd enkele maanden voor de liberalisering van de Vlaamse markt van kracht. WattPlus had op dat moment contracten met 5000 gezinnen voor de levering van groene stroom . Het feit dat WattPlus toch voor het transport van de stroom moest betalen, leverde een kostenpost van ongeveer euro 1 mln op, aldus André Jurres, algemeen directeur van WattPlus. Het bedrijf had juist goedkopere stroom op de markt aangeboden in de veronderstelling dat de kostprijs door de gratis distributie lager zou zijn dan de prijs van ‘gewone‘ stroom.

WattPlus telde eind vorig jaar ongeveer 25.000 klanten, zegt Jurres. ‘In Vlaanderen zijn 75.000 gebruikers van leverancier veranderd. Een derde kwam naar ons.‘ WattPlus hoopt voor het einde van dit jaar op 100.000 klanten. ‘Na die wetswijziging vorig jaar hebben we geen klanten meer geworven voor groene stroom . We weten uit onderzoek dat gebruikers die van aanbieder willen veranderen, geïnteresseerd zijn in groene stroom . We gaan die consumenten nu weer benaderen.‘

De Vlaamse regering besloot de omstreden wet in te voeren omdat het zich niet verantwoordelijk achtte voor het stimuleren van de productie van groene stroom in het buitenland. De capaciteit voor het opwekken van groene stroom in Vlaanderen is nog zeer beperkt.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.