Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Driekwart woningen voldoet niet aan veiligheidseisen

Driekwart van alle woningen voldoet niet volledig aan de veiligheidseisen die worden gesteld aan de installaties voor gas, elektra en water. Dat blijkt uit een onderzoek van het Eindhovense nutsbedrijf NRE. De resultaten, die donderdag zijn gepresenteerd, zijn landelijk bruikbaar, aldus NRE-directeur R. van Hof.

Hij noemt de uitkomst van het onderzoek uitermate zorgelijk en schrikbarend. Om de veiligheid in woningen te verbeteren moet er volgens hem een verplichte periodieke keuring komen. De gemeente Eindhoven is het daar mee eens. Wethouder A. Pastoor kondigde donderdag aan dat de gemeente van plan is op grote schaal te gaan keuren. ,,Als de bewoners daar niet vrijwillig aan meewerken, passen we desnoods bestuursdwang toe‘‘, aldus de wethouder. Het nutsbedrijf onderzocht de installaties in vijfhonderd vooroorlogse huizen en evenveel woningen van een recentere datum. Daarbij is geen onderscheid gemaakt tussen huur- en koopwoningen.

De controleurs stuitten vooral op veel zelf aangelegde, gevaarlijke uitbreidingen van de stroomvoorziening. Dat leidde in 7 procent van de gevallen tot een volledige of gedeeltelijke afsluiting.

In een op de vijf woningen moest bovendien de gasvoorziening worden afgesloten, omdat de leiding lekte of omdat gastoestellen koolmonoxide produceerden. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat veel mensen hun gastoestellen helemaal niet laten onderhouden. Veel problemen zijn daar aan te wijten, aldus Van Hof. De meeste problemen zijn aangetroffen in de onderzochte vooroorlogse panden. Maar ook in de later gebouwde huizen was van alles mis.

Het NRE pleit voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt en een periodieke keuring eens in de vijf jaar. Volgens Van Hof zijn verzekeringen bereid om na goedkeuring een korting te geven op de woning- en inboedelverzekering.

Wethouder Pastoor deed donderdag een beroep op de regering en het parlement om snel landelijke richtlijnen op te stellen waardoor zo‘n periodieke keuring verplicht wordt. ,,We moeten geen tijd verliezen met steggelen wie daar verantwoordelijk voor is. Er moeten snel betere regels komen om de veiligheid in woningen te verbeteren.‘‘

De controleurs van het Eindhovense nutsbedrijf waren overigens niet overal welkom, aldus Van Hof. Dat betekent volgens hem dat de werkelijke situatie vermoedelijk nog erger is dan uit de cijfers blijkt.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.