Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

DTe heft concurrentienadeel stroomproducenten op

Nederlandse stroomproducenten hoeven vanaf 1 juli niet langer meer mee te betalen aan de kosten van het Nederlandse hoogspanningsnet. Met de maatregel wordt een concurrentienadeel ten opzichte van buitenlandse producenten opgeheven. Dat heeft de DTe, de toezichthouders voor de energiemarkt, dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om het zogenoemde Landelijk Uniform Producenten transporttarief (LUP), dat in Nederland in 2000 is ingevoerd. Dat gebeurde in de veronderstelling dat uiteindelijk alle EU-lidstaten een dergelijk tarief zouden invoeren.

Het merendeel van de lidstaten heeft dat echter niet gedaan, waaronder België, Frankrijk en Duitsland, landen waarmee Nederland de meeste handel in stroom bedrijft. Nederlandse stroomproducenten ondervinden hierdoor een concurrentienadeel ten opzichte van buitenlandse producenten en worden in hun exportmogelijkheden beperkt.

Door het LUP per 1 juli op nul te zetten, wordt het concurrentienadeel opgeheven en de marktwerking en concurrentie op de Europese elektriciteitsmarkt bevordert, aldus de DTe.

Via het LUP betalen de producenten een kwart van de kosten van het hoogspanningsnet. De overige 75 procent komt voor rekening van de eindverbruikers, waarbij het vooral gaat om grote bedrijven.

De eindverbruikers draaien per 1 juli in principe op voor de volle 100 procent. Maar doordat de stroomproducenten goedkoper kunnen leveren, profiteren ook de eindverbruikers hiervan. ,,Het heft elkaar op‘‘, aldus een woordvoerder vande DTe in een toelichting.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.