Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Duurzame energie van brouwerij

De Lieshoutse bierbrouwerij Bavaria investeert een miljoen euro in een groenestroomproject. De basis van deze duurzame energie is het methaangas dat vrijkomt bij de zuivering van het afvalwater van Bavaria.

Het methaangas, dat volgens directeur marketing en productontwikkeling P. Swinkels net zo hoogwaardig is als aardgas, wordt van de eigen waterzuiveringsinstallatie naar de eigen energiecentrale geleid en vervolgens in twee gasturbines omgezet in stroom.

De warmte die bij dit proces vrijkomt, wordt gebruikt in het warmwatersysteem van het productieproces van de Lieshoutse brouwerij. De stroom zal worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, aldus Swinkels.

Swinkels ziet dit initiatief in het kader van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die een ondernemer als Bavaria heeft: ‘Om de belasting van het milieu zo beperkt mogelijk te houden, hebben we een eigen waterzuivering en de toevoeging van groene stroom past helemaal in dit kader.‘

De hoeveelheid opgewekte stroom bedraagt naar verwachting jaarlijks drie miljoen kilowattuur (kWh), genoeg voor twaalfhonderd huishoudens. Met de geproduceerde warmte van zeven kWh zouden 325 woningen verwarmd kunnen worden. De productie van duurzame energie gaat in juni van dit jaar van start.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.