Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

'E.ON, Nuon en Essent verduurzamen niet'

door Jeanet Woldring

Energiebedrijven produceren meer vervuilende kolenstroom dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de duurzaamheidsranglijst van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE. De energiereuzen Nuon en Essent scoren een dikke onvoldoende. Eneco is van de grote leveranciers het meest duurzaam, maar scoort lager dan voorgaande jaren.

De organisaties beoordeelden 37 stroomleveranciers die actief zijn op de Nederlandse markt op duurzaamheid. Beoordeeld werden de investeringen, productie, levering en inkoop van stroom. Op basis daarvan is een ranglijst gemaakt, ingedeeld in 3 groepen: voorlopers, volgers en vervuilers.

Minder duurzaam

Over de gehele linie worden de energiebedrijven in het onderzoek als minder duurzaam beoordeeld dan in 2014, toen 32 leveranciers werden onderzocht. Het gemiddelde eindcijfer daalde van 5,7 naar 5,5. Volgens de onderzoekers komt dat met name doordat de stroomproducenten meer stroom uit kolen produceerden. Goedkope kolen zijn debet aan deze ontwikkeling.

'E.ON, Nuon en Essent verduurzamen niet'

Van de vijf grote internationale bedrijven is Eneco het meest duurzaam, maar zakt in de ranglijst: van een 6,8 in 2014 naar een 6,2 nu, en zit daarmee nog maar net bij de voorlopers. De daling komt doordat Eneco minder duurzaam inkoopt. Engie/Electrabel scoort iets beter dan vorig jaar en komt met een 5,9 dicht bij de voorlopers. Het energiebedrijf investeert onder andere in zonne- en windenergie. E.ON, Nuon en Essent verduurzamen niet en zijn in de beoordeling zelfs gezakt, stelt de Consumentenbond.

De vijf energiereuzen hebben in Nederland een marktaandeel van 75% à 80% en bepalen daarmee sterk de duurzaamheid van de Nederlandse energievoorziening. De bedrijven kunnen volgens de onderzoekers beter scoren door te kiezen voor energie uit zon, wind en duurzaam gecertificeerde biomassa. Ook energie uit gascentrales wordt als voldoende duurzaam beoordeeld.

Minder voldoendes

Er zijn ook minder duurzame voorlopers. In 2014 scoorden 9 energiebedrijven een voldoende, dit jaar zijn dat er 8. Drie energiebedrijven behalen een 10: Duurzame Energie Unie, Pure Energie en Qurrent Nederland. De 8 voorlopers bezitten een gezamenlijk marktaandeel van 21% in Nederland.

Duurzaamheidsonderzoek deugt niet

Vier van de vijf energiereuzen wilden niet meer meedoen aan het jaarlijkse onderzoek. Nuon, Essent, E.ON en GDF Suez (Electrabel) hebben deze zomer aangegeven dat ze de onderzoeksmethode niet objectief vinden. Ook de Nederlandse Energie Maatschappij en Budget Energie hebben geen medewerking verleend.

In een reactie laat Essent weten dat de onderzoekers ook rekening moeten houden met de schaal van een bedrijf. In de beoordeling speelt dat nu geen enkele rol, waardoor een bedrijf met slechts een beperkt aantal klanten bovenaan de lijst kan komen. Essent stelt dat in de vergelijking van de Consumentenbond appels met peren worden vergeleken. Ook Nuon heeft twijfels bij de uitkomsten van het onderzoek, omdat partijen bovenaan staan die weinig of niets investeren in duurzame energieproductie.

Overstappen naar een duurzame energieleverancier?

Via de Energievergelijker van Energiewereld.nl kunnen consumenten die voor duurzaam willen gaan eenvoudig overstappen. Wil je niet alleen groene stroom, maar ook groen gas, kies dan uit de TOP 5  stroom & gas duurzaam.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.