Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Eind 2013 half miljoen slimme meters

1 reactie

Eind dit jaar hebben een half miljoen huishoudens een slimme energiemeter in huis, verwacht minister Kamp van Economische Zaken. Met de slimme meter kunnen mensen hun energieverbruik dagelijks in de gaten houden. Ook geeft zo'n meter precieze informatie bij het terugleveren van energie aan het net, bijvoorbeeld als mensen zonnepanelen hebben geplaatst.

Makkelijker energie besparen
"Dankzij de slimme meter krijgen mensen inzicht in wat ze verbruiken. Daardoor kunnen ze makkelijker energie besparen en daarmee hun energierekening verlagen", schrijft de minister. "Daarnaast zorgt het voor minder administratieve lasten bij het doorgeven van meterstanden. Daar profiteren de energiebedrijven en netwerkbeheerders van".

Alleen energieverbruik
De uitrol ging begin 2012 van start. Halverwege vorig jaar werden in totaal zo’n 117 duizend slimme meters geplaatst. In 5000 gevallen (4,3%) zijn slimme meters geplaatst op verzoek van de consument zelf.

De slimme meter meet alleen het energieverbruik, er valt niet af te lezen of mensen thuis zijn en of er bepaalde apparaten zijn ingeschakeld of niet. Bij nieuwbouw wordt de slimme meter standaard geïnstalleerd. Mensen die in bestaande huizen wonen kunnen hun energiebedrijf vragen een slimme meter te plaatsen.Daarvoor moet een kleine vergoeding van 72,60 euro worden betaald.

Volgens de NMa maken consumenten nauwelijks bezwaar tegen het plaatsen van de slimme meters of het op afstand uitlezen van de meetstanden. Ook Consuwijzer  ontving sinds het begin van de uitrol nauwelijks klachten over de slimme meter.

Beter informeren
De NMa vindt wel dat energieleveranciers en regionale netbeheerders consumenten beter en actiever kunnen informeren over de vele mogelijkheden die de slimme meter biedt.

 

Deel dit artikel op:

Reacties (1)

Geplaatst door: Joke ()

Ik ben overgestapt naar Energie Direct. Ik kreeg een e-mail, waarin men vraagt de meterstanden door te geven. Ik heb een mail teruggestuurd, dat ik een slimme meter heb en dat dit mijns inziens dus niet nodig is. Daarop kreeg ik het antwoord:

Energiedirect.nl werkt momenteel niet met slimme meters. Op dit moment worden de meterstanden nog aan de klant opgevraagd. Het is de bedoeling dat de netbeheerders dit in de loop van dit jaar kunnen uitlezen. Energiedirect.nl is ermee bezig om dit in de toekomst ook uit te kunnen lezen.

Ik wil je vragen om zelf de meterstanden door te geven aan energiedirect.nl. Alvast bedankt.

Op de site van de netbeheerder lees ik echter, dat opgave van de meterstanden niet meer nodig is voor mensen die een slimme meter hebben. Wat is nu juist????

Opmerking van de redactie op 15-03-2013
In principe zou het niet meer nodig moeten zijn dat u zelf de meterstanden doorgeeft als u een slimme meter heeft. U kunt er het beste voor zorgen dat u zelf ook nog de meterstanden doorgeeft zodat deze in ieder geval bij Energiedirect bekend zijn. Voor advies kunt u wellicht bij www.consuwijzer.nl terecht.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.