Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Electrabel investeert in Doel

De Belgische elektriciteitsmaatschappij Electrabel investeert fors in de kerncentrale in Doel. Dit voorjaar worden er twee nieuwe stoomgeneratoren geplaatst. Kosten: 82 miljoen euro.

Het gaat om een van de oudste installaties die de centrale in Doel heeft. „De generatoren zijn versleten“, zegt L. Mampaey, directeur van de kerncentrale. De stoomgeneratoren, die nodig zijn om warmte op te wekken voor het splijtingsproces, zijn jarenlang ‘provisorisch’ opgeknapt.

Mampaey: „Een generator heeft duizenden warmtewisselingspijpen. Jaarlijks worden die gecontroleerd. Zodra er bij een een defect wordt geconstateerd, wordt zo’n pijp afgestopt, dichtgemaakt. Dat heeft geen gevolgen voor de generator, maar als er tientallen zijn gedicht hebben we wel een probleem. Dat is nu het geval.“

De twee stoomgeneratoren, die bestemd zijn voor de eenheid Doel 2, zijn in Japan gemaakt en worden nu per schip vervoerd. In mei worden ze geïnstalleerd. De werkzaamheden duren minstens twee, misschien wel drie maanden.

De generatoren, die 20 meter hoog zijn en meer dan 200 ton wegen, moeten via het dak geplaatst worden. Omdat eenheid 2 een paar maanden stil ligt, kan Doel 385.000 kilowattuur minder stroom produceren. „ We bieden dus minder stroom op de markt aan“, zegt Mampaey.

De vestigingsmanager van de kerncentrale in Doel keek ook gisteren terug op 2003. In dat jaar heeft de kerncentrale 21 miljard kilowattuur elektriciteit geproduceerd, genoeg om meer dan zes miljoen gezinnen een jaar van stroom te voorzien. Doel staat garant voor 27 procent van het totale stroomverbruik in België.

Er werkten vorig jaar 82 mensen minder in Doel, in totaal 759. „We hebben alle activiteiten, die niet tot onze kerntaken behoren, afgestoten“, aldus Mampaey. Nieuwe reorganisaties zijn volgens hem niet te verwachten.

Ondanks het feit dat het Belgische parlement vorig jaar definitief besloot alle kerncentrales op termijn te sluiten, houdt Mampaey alle vertrouwen in de verre toekomst.

De twee oudste eenheden van Doel moeten volgens die afspraak in 2015 dicht, de twee centrales die later gebouwd zijn, hebben nog de tijd tot 2024. „Het besluit is genomen door de voormalige regering, met daarin de Groenen. Dat kabinet is gevallen. Deze regering wil er ook nog niet aan. Maar ik ben er bijna zeker van dat een volgend kabinet, waar geen milieupartijen inzitten, dat besluit zal terugdraaien. Zoals ook in Nederland is gebeurd“, verwacht hij.

„Want je ziet steeds meer landen terugkrabbelen. Finland gaat zelfs een nieuwe centrale bouwen.’’

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.