Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Elektriciteitsbesparing door zomertijd

1 reactie

Dit weekend gaat de zomertijd in. Voor een huishouden scheelt dit op de jaarlijkse energierekening ongeveer vijf euro. In het dagelijkse elektriciteitsverbruik kun je dit vergelijken met 100 uur internetten of 125 keer föhnen. Dat heeft elektriciteitstransporteur TenneT becijferd op basis van historische belastinggegevens.

Hierbij moet worden opgemerkt dat het totale elektriciteitsverbruik ook sterk afhankelijk is van andere omstandigheden, zoals het aantal werkdagen, weersomstandigheden en het toenemend aantal elektrische apparaten. Het instellen van de zomertijd leidt tot elektriciteitbesparing door verminderde kunstlichtbehoefte. Het is 's avonds langer licht en daardoor is minder elektriciteit nodig. 

TenneT heeft becijferd dat de elektriciteitsbesparing in Nederland door de zomertijd ongeveer 180 gigawattuur is. Voor een huishouden scheelt dit op de jaarlijkse energierekening ongeveer vijf euro. In het dagelijkse elektriciteitsverbruik kun je dit vergelijken met 100 uur internetten of 125 keer föhnen.

De zomertijd, die jaarlijks wordt ingesteld in alle lidstaten van de Europese Unie, begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Bij het begin van de zomertijd gaat de klok een uur vooruit in de nacht van zaterdag op zondag. Bij het einde van de zomertijd gaat de klok een uur terug in de nacht van zaterdag op zondag.

Deel dit artikel op:

Reacties (1)

Geplaatst door: Ed ()

Wat een onzin. Die besparing op licht wordt ruimschoots tenietgedaan door toegenomen internetgebruik, gebruik van andere energiebronnen (gas) enzovoort.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.