Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Elektriciteitsbesparing door zomertijd

door Marlies Hazenberg 1 reactie Leestijd: 2 minuten

Dit weekend gaat de zomertijd in. Voor een huishouden scheelt dit op de jaarlijkse energierekening ongeveer vijf euro. In het dagelijkse elektriciteitsverbruik kun je dit vergelijken met 100 uur internetten of 125 keer föhnen. Dat heeft elektriciteitstransporteur TenneT becijferd op basis van historische belastinggegevens.

Hierbij moet worden opgemerkt dat het totale elektriciteitsverbruik ook sterk afhankelijk is van andere omstandigheden, zoals het aantal werkdagen, weersomstandigheden en het toenemend aantal elektrische apparaten. Het instellen van de zomertijd leidt tot elektriciteitbesparing door verminderde kunstlichtbehoefte. Het is 's avonds langer licht en daardoor is minder elektriciteit nodig. 

TenneT heeft becijferd dat de elektriciteitsbesparing in Nederland door de zomertijd ongeveer 180 gigawattuur is. Voor een huishouden scheelt dit op de jaarlijkse energierekening ongeveer vijf euro. In het dagelijkse elektriciteitsverbruik kun je dit vergelijken met 100 uur internetten of 125 keer föhnen.

De zomertijd, die jaarlijks wordt ingesteld in alle lidstaten van de Europese Unie, begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Bij het begin van de zomertijd gaat de klok een uur vooruit in de nacht van zaterdag op zondag. Bij het einde van de zomertijd gaat de klok een uur terug in de nacht van zaterdag op zondag.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, van begin 2017 tot november 2022 was ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vond ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Reacties (1)

Geplaatst door: Ed ()

Wat een onzin. Die besparing op licht wordt ruimschoots tenietgedaan door toegenomen internetgebruik, gebruik van andere energiebronnen (gas) enzovoort.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.