Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Eneco laat oog vallen op centrales Eon

Eneco, het op twee na grootste energiedistributiebedrijf van Nederland, voert gesprekken met stroomproducent Eon Benelux over vormen van samenwerking. Mogelijk neemt Eneco de centrales van Eon over.

Een woordvoerder van Eneco bevestigt weliswaar dat er gesprekken zijn, maar waartoe die zullen leiden, is volgens hem nog niet te zeggen. Eneco overweegt een aantal opties. ‘Overname van alle centrales van Eon is een mogelijkheid, of van een deel daarvan. Een andere optie is dat we een langjarig contract sluiten waarbij we de totale productie van Eon inkopen. Maar het kan ook nog zijn dat we zelf capaciteit gaan bouwen‘, aldus de woordvoerder.

Dat Eneco productiecapaciteit nodig heeft, is al langer bekend. Dat de onderneming actief op zoek is naar eigen productiecapaciteit is echter nieuw. De strategie van het bedrijf was er altijd op gericht om een partner te zoeken die het bedrijf zou willen overnemen, liefst een grote buitenlandse speler die zelf beschikt over productiecapaciteit.

Die strategie is echter onuitvoerbaar gebleken, omdat de regering de verkoop van de stroomnetten aan private partijen blokkeert. Hierdoor is het voor de aandeelhouders van Eneco - ruim zestig gemeenten, waaronder Rotterdam (31,32%) en Den Haag (16,55%) - onmogelijk geweest om Eneco te verkopen, hoewel ze dat graag zouden willen.

Voor Eneco is de nood voor productiecapaciteit inmiddels zo hoog geworden, dat het bedrijf niet langer wil wachten op een reddende engel. Het is nu zelf op zoek naar mogelijkheden om de capaciteit uit te breiden.

De mogelijkheden zijn echter beperkt. Nieuwbouw van centrales is kostbaar en biedt pas op lange termijn soelaas. Het duurt jaren voordat alle vergunningen voor een centrale rond zijn.

De enige bestaande centrales die mogelijk te koop zijn, zijn die van Eon. Voor Eneco vormt Eon Benelux een perfecte match. Eon is de kleinste van de vier grote producenten met een aandeel van zo‘n 15% .

Dat is voor Eneco niet teveel en niet te weinig. De centrales bevinden zich in het traditionele afzetgebied van Eneco. De hoofdkantoren van de twee bedrijven staan zelfs beide in Rotterdam.

Of Eon bereid is om afstand te doen van zijn centrales, is onzeker. Een woordvoerder van het bedrijf ontkent dat Eon plannen heeft om weg te gaan uit de Benelux.

Marktkenners wijzen erop dat de schaarste aan productiecapaciteit de komende jaren zal toenemen. Het zou daarom ook niet logisch zijn voor Eon Benelux om nu uit de markt te stappen. Bovendien lijkt de kans groot dat minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken binnenkort toestemming geeft om in ieder geval een deel van de energiedistributienetten te privatiseren.

Daar staat tegenover dat Eon Benelux niet de rendementen haalt die op het Duitse hoofdkantoor worden geëist. Het bedrijf leed in 2001 verlies, behaalde in 2002 een negatief bedrijfsresultaat en kende ook vorig jaar een moeilijk jaar. Het zit ook opgescheept met verlieslatende stadsverwarmingscentrales. ‘Strategisch gezien is onze operatie in Nederland te klein‘, zei directeur Jannes Verwer vorig jaar nog. ‘Het moederbedrijf zal alleen investeren wanneer er een redelijk rendement gerealiseerd kan worden.‘

De grootste hobbel is de financiering van een overname. Eon betaalde in 1999 f 2,35 mrd voor de centrales van wat toen nog EZH (Elektriciteitsbedrijf Zuid-Holland) heette. Eneco deed vorig jaar nog een overname van euro 1,25 mrd.

En er is nog een vraagteken. Hoe zullen de mededingingsautoriteiten reageren op een nieuwe consolidatieslag in de energiemarkt?

Bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2002 in april 2003 maakte Eneco zijn ambitie bekend om de productie van stroom in eigen hand te willen hebben. Bestuursvoorzitter Ronald Blom zei destijds in een gesprek met deze krant actief op zoek te zijn naar eigen elektriciteitscentrales.

Het derde energiedistributiebedrijf van Nederland wilde niet achterblijven bij marktleiders Nuon en Essent, die anders dan Eneco wel over eigen elektriciteitscentrales beschikken.

De strategiewijziging was volgens Blom noodzakelijk nadat Nuon de elektriciteitscentrales van Reliant, de derde stroomproducent van Nederland, wist over te nemen. Essent beschikt van oudsher over aanzienlijke eigen productiecapaciteit . ‘Wij hebben meegeboden op Reliant‘, zei Blom vorig jaar. ‘Maar wij vonden de vraagprijs te hoog.‘ Nuon betaalde euro 1 mrd voor Reliant.

Daarna onderzocht Eneco onder meer de overname van het Zeeuwse energiebedrijf Delta, dat beschikt over eigen productiecapaciteit. Behalve elektriciteit, levert Delta ook gas, water en kabel-tv op de Zeeuwse markt. Over 2002 behaalde Delta een winst van euro 36,5 mln bij omzet van euro 883 mln. Sindsdien heeft het bedrijf een aantal reorganisaties doorgevoerd. De overname door Eneco is tot op heden niet doorgegaan.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.