Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Eneco overweegt bouw elektriciteitscentrale

Eneco, na Essent en Nuon het derde energiebedrijf in Nederland, overweegt de bouw van een elektriciteitscentrale. Het bedrijf wil in ieder geval kunnen beschikken over eigen productiecapaciteit omdat het zich andres op middellange termijn ,,te kwetsbaar‘‘ acht. Essent en Nuon beschikken wel over eigen productiefaciliteiten.

In een toelichting op de jaarcijfers zei bestuursvoorzitter R. Blom van Eneco dinsdag dat het overnemen van een productiebedrijf ook een mogelijkheid is. Hij verwacht in de loop van dit jaar nadere mededelingen te kunnen doen.

Eneco‘s voornemen om te investeren in productiecapaciteit is opmerkelijk gezien de plannen van minister Brinkhorst van Economische Zaken om de netten weg te halen bij de energiebedrijven. Voor internationale kredietbeoordelers was dit onlangs aanleiding om negatiever te zijn over de toekomstige kredietwaardigheid van Essent, Nuon en Eneco. Hierdoor is het voor deze bedrijven duurder geworden om geld te lenen om grote investeringen te doen. Het bouwen van centrales vergt honderden miljoenen.

Blom onderkent dat, maar zegt dat zijn bedrijf zich niet kan veroorloven om wegens de splitsingsplannen dan maar niets meer te doen. ,,We moeten door.‘‘ Hij zei zich overigens niet te kunnen voorstellen dat de kabinetsplannen, die hij kwalifcieerde als ,,broddelwerk‘‘, ook echt doorgaan. ,,Als het wel zo is, eet ik mijn hoed op.‘‘

De bestuursvoorzitter uitte verder twijfel over de opening van de energiemarkt voor consumenten per 1 juli. Die kunnen dan hun eigen leverancier kiezen voor gas en stroom. Blom zei dat Eneco er net als de andere grote bedrijven klaar voor is maar hij zei niet zeker te weten of dat ook geldt voor alle andere spelers op de markt. ,,Als ik de minister was, zou ik daar nog eens goed naar kijken‘‘, aldus Blom.

De nettowinst van het bedrijf steeg vorig jaar met 18 procent naar 185 miljoen euro. De totale omzet kwam uit op 3,2 miljard euro, bijna 62 procent meer dan een jaar eerder. Dat kwam vooral door de overname van branchegenoot Remu. Net als andere energiebedrijven merkt Eneco dat de groei in het aantal klanten voor groene stroom aan het afvlakken is omdat subsidieregelingen stoppen.

Eneco presenteerde als nieuwtje een energiekaart die werkt als een prepaid-chipkaart. Hiermee kunnen klanten vooraf een bepaalde hoeveelheid gas of stroom inkopen. Volgens het bedrijf is het een uitkomst voor klanten die hun energieverbruik beter willen budgetteren. Eneco begint in juni een proef met de kaart bij tweehonderd klanten in Rotterdam-Zuid.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.