Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Eneco stopt als eerste energieleverancier met deur-tot-deurverkoop

door Jeanet Woldring

eneco-fotowindturbines.pngEneco stopt met de deur-tot-deurverkoop van energiecontracten. De energieleverancier  vindt verkoopgesprekken aan de deur te opdringerig, te moeilijk controleerbaar en er zijn nog altijd te veel misstanden bij deze vorm van verkoop. Dat meldt topman Hans Peters aan het AD.

Voortschrijdend inzicht

Volgens Eneco is er geen directe aanleiding om te stoppen, maar sprake van voortschrijdend inzicht. "De verkoop kwam stil te liggen door corona. In de zomer waren we weer opgestart en met de tweede lockdown werd de verkoop weer gestopt. En we hebben nu dus besloten definitief te stoppen met de zestig verkopers die nog voor ons liepen”, vertelt Peters. Hij vindt dat deze verkoop niet meer bij de normen en waarden van het bedrijf past. deurstickergroot-0.png

Deurverkoop opdringerig

Eneco ziet dat klanten die deur-aan-deur als invasief en opdringerig ervaren. Bij een klacht is het ook moeilijk te achterhalen wat nu precies live aan de deur is gezegd.  "Verkopers kunnen immers veel verdienen, maar dan wel door de bonussen die ze door veel te verkopen binnen kunnen slepen. De wil om te presteren werkt gesjoemel binnen de sector in de hand." Eneco komt voortaan alleen nog bij mensen thuis als ze er om vragen, bijvoorbeeld om samen te kijken naar geschikte zonnepanelen.

'Nog steeds energiecowboys actief'

Energiebemiddelaars komen regelmatig in het nieuws bij consumentenprogramma's vanwege misleidende en opdringerige verkoopmethoden. Zo besteedde Kassa zeer recent aandacht aan het feit dat er nog steeds energiecowboys actief zijn. In de uitzending kwam ook het nieuwe keurmerk CIRE aan de orde, dat misleidende verkoop tegen moet gaan. Een woordvoerder van de Consumentenbond noemt het keurmerk onzin: 'een schaamlapje, een wassen neus'. Hij vindt dat de toezichthouder veel strenger moet optreden. Ook Radar zit irritante energiebemiddelaars op de hielen in de uitzending van 8 februari j.l. 

CIRE keurmerk: geen kwaliteitverbetering

Op de vraag hoe het zit met het nieuwe keurmerk CIRE antwoordt Peters dat  er nog veel uitwassen zijn. Met een keurmerk zouden de malafide verkopers gefilterd moeten worden. Volgens hem zijn er echter kwalijke voorbeelden die zich moeilijk uit laten bannen. Het keurmerk richt zich nu vooral op telefonische verkoop, maar  wil voor de zomer uitbreiden naar deur-aan-deurverkoop. Daar doet Eneco dus niet meer aan mee. En naar aanleiding van de uitzending van Radar stopt de energiereus onmiddellijk de samenwerking met Nederlandse Energie Service.

Wat doen de andere energieleveranciers?

Veel mensen zijn blij dat deur-tot deurverkoop stopt en zullen ongetwijfeld met smart wachten tot anderen het voorbeeld volgen. Peters: ,,Iedere leverancier moet zelf een afweging maken, maar persoonlijk denk ik dat verkoop door onaangekondigd aanbellen op de lange termijn onhoudbaar is.”

Nieuw systeem Bel-me-niet Register

Voor iedereen die telefonisch wordt lastiggevallen door opdringerige partijen, is het goed om te weten dat er een nieuw systeem komt voor het Bel-me-niet Register. De Eerste Kamer keurde dinsdag 9 februari een aanpassing van de Telecommunicatiewet goed, die de situatie omkeert: terwijl je je nu kunt registreren als je níét meer door telefonische aanbieders wil worden benaderd, zal je je moeten inschrijven als je dat wél wil. 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 10 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.