Eneco stopt als eerste energieleverancier met deur-tot-deurverkoop
door Jeanet Woldring
Eneco stopt met de deur-tot-deurverkoop van energiecontracten. De energieleverancier vindt verkoopgesprekken aan de deur te opdringerig, te moeilijk controleerbaar en er zijn nog altijd te veel misstanden bij deze vorm van verkoop. Dat meldt topman Hans Peters aan het AD.
Voortschrijdend inzicht
Volgens Eneco is er geen directe aanleiding om te stoppen, maar sprake van voortschrijdend inzicht. "De verkoop kwam stil te liggen door corona. In de zomer waren we weer opgestart en met de tweede lockdown werd de verkoop weer gestopt. En we hebben nu dus besloten definitief te stoppen met de zestig verkopers die nog voor ons liepen”, vertelt Peters. Hij vindt dat deze verkoop niet meer bij de normen en waarden van het bedrijf past.
Deurverkoop opdringerig
Eneco ziet dat klanten die deur-aan-deur als invasief en opdringerig ervaren. Bij een klacht is het ook moeilijk te achterhalen wat nu precies live aan de deur is gezegd. "Verkopers kunnen immers veel verdienen, maar dan wel door de bonussen die ze door veel te verkopen binnen kunnen slepen. De wil om te presteren werkt gesjoemel binnen de sector in de hand." Eneco komt voortaan alleen nog bij mensen thuis als ze er om vragen, bijvoorbeeld om samen te kijken naar geschikte zonnepanelen.
'Nog steeds energiecowboys actief'
Energiebemiddelaars komen regelmatig in het nieuws bij consumentenprogramma's vanwege misleidende en opdringerige verkoopmethoden. Zo besteedde Kassa zeer recent aandacht aan het feit dat er nog steeds energiecowboys actief zijn. In de uitzending kwam ook het nieuwe keurmerk CIRE aan de orde, dat misleidende verkoop tegen moet gaan. Een woordvoerder van de Consumentenbond noemt het keurmerk onzin: 'een schaamlapje, een wassen neus'. Hij vindt dat de toezichthouder veel strenger moet optreden. Ook Radar zit irritante energiebemiddelaars op de hielen in de uitzending van 8 februari j.l.
CIRE keurmerk: geen kwaliteitverbetering
Op de vraag hoe het zit met het nieuwe keurmerk CIRE antwoordt Peters dat er nog veel uitwassen zijn. Met een keurmerk zouden de malafide verkopers gefilterd moeten worden. Volgens hem zijn er echter kwalijke voorbeelden die zich moeilijk uit laten bannen. Het keurmerk richt zich nu vooral op telefonische verkoop, maar wil voor de zomer uitbreiden naar deur-aan-deurverkoop. Daar doet Eneco dus niet meer aan mee. En naar aanleiding van de uitzending van Radar stopt de energiereus onmiddellijk de samenwerking met Nederlandse Energie Service.
Wat doen de andere energieleveranciers?
Veel mensen zijn blij dat deur-tot deurverkoop stopt en zullen ongetwijfeld met smart wachten tot anderen het voorbeeld volgen. Peters: ,,Iedere leverancier moet zelf een afweging maken, maar persoonlijk denk ik dat verkoop door onaangekondigd aanbellen op de lange termijn onhoudbaar is.”
Nieuw systeem Bel-me-niet Register
Voor iedereen die telefonisch wordt lastiggevallen door opdringerige partijen, is het goed om te weten dat er een nieuw systeem komt voor het Bel-me-niet Register. De Eerste Kamer keurde dinsdag 9 februari een aanpassing van de Telecommunicatiewet goed, die de situatie omkeert: terwijl je je nu kunt registreren als je níét meer door telefonische aanbieders wil worden benaderd, zal je je moeten inschrijven als je dat wél wil.

Laatste nieuws
-
Hoe voorkom je een ongewild energiecontract?
16 februari 2021 Blijft een bedrijf jou bellen met een aanbod voor een energiecontract? Maak dan gebruik van je recht...
-
Eneco stopt als eerste energieleverancier met deur-tot-deurverkoop
10 februari 2021 Eneco stopt met het aan de deur verkopen van energiecontracten. De energieleverancier verlegt de foc...
-
Nieuwe Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021 Per 1 januari 2021 is de Gedragscode Consument en Energieleverancier aangescherpt. De gedragscode he...
-
Zonnepanelen leveren veel geld op in 2020
29 december 2020 2020 is een goed jaar voor zonnepaneelbezitters. Volgens Essent leveren 10 zonnepanelen eigenaren di...
-
Prijs opladen elektrische auto moet 1 december volledig duidelijk zijn
21 oktober 2020 De ACM wil uiterlijk 1 december 2020 transparante tarieven voor gebruik van elektrische laadpalen. N...