Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energie besparen wordt makkelijker

door Jeanet Woldring

Lagere_Energierekening.jpgHuishoudens met een slimme meter krijgen vanaf 2018 maandelijks een overzicht van hun energieverbruik. Dit moet een voordeel opleveren van gemiddeld 45 euro per jaar op de energierekening. Daarnaast krijgen klanten meer informatie over de mogelijkheden van isolatie en duurzame opwekking van warmte en stroom. Het Rijk stelt hiervoor 160 miljoen euro extra subsidie beschikbaar.

In een convenant is afgesproken dat huishoudens en kleine bedrijven in 2020 jaarlijks 10 PJ (petajoule) minder energie verbruiken dan in 2013. Dat staat gelijk aan het verbruik van 150.000 huishoudens. De energiebesparing door huishoudens gaat niet snel genoeg vinden de overheid en het bedrijfsleven. Daarom worden er nieuwe maatregelen genomen.

45 euro voordeel per klant

Een van de maatregelen is een maandelijks overzicht van het energieverbruik met daarop tips om te besparen. Dat moet leiden tot een beperking van het energieverbruik van zo'n 3 procent. Nu krijgen klanten met een slimme meter om de andere maand een overzicht waarin staat wat het gebruik is. Als je iedere maand ziet wat je verbruikt en verstookt, word je zuiniger, is het idee.

Slimme meter

Dat komt per huishouden neer op 45 euro per jaar. Het gaat om huizen waar een slimme meter is geïnstalleerd. Aan het begin 2018 hebben al 4 miljoen huishoudens een slimme meter gekregen van hun netbeheerder. Het is de verwachting dat bijna alle huishoudens eind 2020 een slimme meter hebben en daarmee meer inzicht krijgen in hun energieverbruik. 

750.000 huishoudens met slimme besparingsdiensten

Energieleveranciers gaan hun klanten bovendien actief informeren over producten en diensten die directe feedback geven over het energieverbruik. Een groep van 750.000 huishoudens krijgt een app waarmee ze vrijwel continu hun energieverbruik kunnen volgen. Ook dat moet leiden tot besparingen. 

60.000 extra woningen met isolatie en duurzame opwek

Via onder meer voorlichting zullen installateurs in samenwerking met gemeenten en bouwbedrijven consumenten op weg helpen met het nemen van energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en zonnepanelen, en in contact brengen met (lokale) aanbieders die de maatregelen kunnen uitvoeren. Het streven is daarmee extra besparingsmaatregelen en duurzame opwekking te realiseren bij 50.000 woningen en 10.000 klein-zakelijke gebruikers.

160 miljoen euro subsidie voor duurzame maatregelen

Het Rijk ondersteunt de afspraken in het convenant door van 2017 tot en met 2020 in totaal 160 miljoen euro extra subsidie ter beschikking te stellen voor de zogeheten ISDE-regeling. Daarmee krijgt energiebesparing met duurzame maatregelen zoals warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels een extra impuls. Bovendien komen slimme thermostaten en in-home displays in combinatie met isolatiemaatregelen in aanmerking voor subsidie via andere regelingen.

Convenant-energiebesparing.jpg
klik op de infographic voor een vergroting

Het convenant is getekend door ministers Kamp van Economische Zaken en Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Energie-Nederland, Netbeheer Nederland, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en UNETO-VNI. Met het convenant leveren de partijen een bijdrage aan de realisatie van het afgesproken doel van 100 PJ besparing uit het Energieakkoord.

Bron: Rijksoverheid

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.