Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energieakkoord minder ambitieus

door Jeanet Woldring

Kabinet, werkgeverorganisaties, vakbonden en milieuorganisaties hebben na zeven maanden overleg op hoofdlijnen een energieakkoord bereikt. Dat heeft de Sociaal Economische Raad (SER) vrijdag laten weten. De hoofdlijnen moeten nog verder worden uitgewerkt.

Energiebesparing en CO2 uitstoot
Het akkoord bevat afspraken over energiebesparing, vermindering van CO2-uitstoot en klimaatbeleid. Dit moet leiden tot een betaalbare en schone energievoorziening. Het zal de komende jaren zorgen voor miljarden aan investeringen en goed zijn voor duizenden extra banen.

Hernieuwbare energie doelstelling bijgesteld
Het belangrijkste punt dat naar voren komt is de getemperde ambitie om Nederland in 2020 op 16 procent hernieuwbare energie te laten draaien. Dit is bijgesteld naar 14 procent. De doelstelling zal onder meer behaald worden door windenergie, in de vorm van windmolenparken op land en in zee. Hiermee probeert het principe-akkoord de minimumeis van Brussel te waarborgen. Het doel van 16 procent is verschoven naar 2023 en in 2050 zal de energievoorziening geheel duurzaam moeten zijn.

Ontwikkelingen
Naast de uitbreiding van windenergie zullen oude kolencentrales onder voorwaarden gesloten worden. Ook zullen consumenten en het bedrijfsleven gestimuleerd worden om zelf hernieuwbare energie op te wekken met als nevendoel verlaging van de energierekening. Daarnaast zullen woningen beter geïsoleerd worden waardoor energie bespaard kan worden. Eerder werd bekend dat de Rabobank voor de overheid investeert middels een fonds om woningbezitters te ondersteunen met de energiebesparing. Het voorgestelde verplichte energielabel voor huiseigenaren gaat echter niet door.

Vervolgtraject
De komende weken werken de partijen de hoofdlijnen uit en worden de maatregelen doorgerekend. Op basis van de uitkomsten  vindt eind augustus definitieve besluitvorming plaats.

Website Energieakkoord.nl

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.