Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energiebelasting 2020: hogere of lagere energierekening?

door Jeanet Woldring

Op 1 januari 2020 verandert de energiebelasting. Gemiddeld gaan huishoudens minder belasting betalen. De belasting voor gas gaat wel met bijna 5 cent per kuub omhoog en die voor stroom daalt met ongeveer een tiende cent per kilowattuur. De opslag voor duurzame energie (ODE) stijgt voor stroom met 1 cent en voor gas met ruim 3 cent. Maar tegelijk krijg je ook een veel hogere teruggave van energiebelasting: die stijgt met ruim 215 euro. Wat betekent dit voor jouw energierekening? In de energievergelijker op Energiewereld.nl berekenen we nu al de verwachte jaarkosten van 2020, zodat je in een oogopslag ziet hoeveel je bespaart.

energierekening-2020-rijksoverheid.PNGBijna de helft overheidsheffingen

Je energierekening bestaat voor een aanzienlijk deel uit overheidsheffingen. Bijna de helft bestaat uit belastingen. Zo betaal je energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). Daarnaast betaal je 21% btw over alle leveringskosten, netbeheerkosten én over de overheidsheffingen. Ook over de energiebelasting wordt dus 21% btw berekend. Hoeveel energiebelasting betaal je in 2020 per kubieke meter (m³) gas en per kilowattuur (kWh) stroom? 

Energiebelasting op stroom en gas in 2020

Gas wordt per 1 januari met 4,83 cent per kuub verhoogd. Daarmee komt de gasbelasting op 40,3 cent per m³. De verhoging van de gasbelasting gaat het kabinet compenseren door onder andere de belasting op stroom iets te verminderen. De stroombelasting zal met 0,10 cent per kilowattuur omlaag gaan. (let op: dat is een tiende van een cent...). Daarmee komt de stroombelasting op 11,8 cent per kWh. De energiebelasting is bedoeld om energiebesparing te bevorderen en te stimuleren dat mensen overstappen van gas naar elektriciteit.  

Opslag Duurzame Energie 2020

De Opslag Duurzame Energie voor stroom gaat met een cent per kWh omhoog. Voor gas moeten we ruim 3 cent méér betalen voor elke kuub die we verstoken. Ten opzichte van dit jaar zal de verhoging van de ODE op de gemiddelde energierekening in 2020 zorgen voor een stijging van 81 euro. Het geld van de ODE wordt gebruikt om de productie van duurzame energie te stimuleren.Hoeveel je aan energiebelasting en de ODE betaalt, hangt af van de hoeveelheid stroom en gas die je verbruikt.

Hogere teruggave energiebelasting

De overheid geeft je in 2020 ruim 215 euro méér energiebelasting terug dan in 2019. Dit is bedoeld ter compensatie voor de wel erg fors gestegen energiebelastingen per 1 januari 2019. De 'vermindering energiebelasting' zoals de heffingskorting tegenwoordig wordt genoemd, is een vast bedrag dat ieder huishouden met een elektriciteitsaansluiting terugkrijgt van de belastingdienst. Het bedrag is onafhankelijk van hoeveel energie je verbruikt. Op de energierekening wordt het meestal afgetrokken van de variabele leveringskosten voor stroom. Als je heel weinig stroom en gas verbruikt, krijg je meer energiebelasting terug dan je betaalt.

Wat betekenen de veranderingen in de energiebelasting voor jou?

Volgens het kabinet daalt de energiebelasting voor huishoudens met een gemiddeld verbruik in 2020 met 100 euro. Dat geldt echter voor huishoudens die zo'n 1179 m3 gas en 2525 kWh stroom verbruiken. Verbruik je meer gas en stroom (1500 m3 gas en 3500 kWh stroom) dan ben je slechts 66 euro goedkoper uit. En woon je in een groot oud en slecht geïsoleerd huis, dan zal je energierekening fors stijgen! 

Onderdeel 2019 2020 Verschil
Energiebelasting + ODE stroom (3500 kWh) € 498 € 529 € 31
Energiebelasting + ODE gas (1500 kWh) € 627 € 745 € 118
Teruggave energiebelasting - € 312 - € 527 - € 215
Totaal € 813 € 747 - € 66

Vergelijk en bespaar ruim 350 euro

Weet jij je energieverbruik en wil je nu al wetenhoeveel goedkoper jij uit bent volgend jaar? Vul onze energievergelijker in en je ziet wat de overheidsheffingen voor jouw persoonlijke situatie betekenen. Als je nu overstapt op een jaarcontract met vaste prijzen bespaar je gemiddeld 362 euro! 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren