Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energiebelasting bijna verdubbeld

Nederlandse huishoudens betalen meer energiebelasting dan de kale stroomprijs.* Dat komt door een stijging van de belasting op elektriciteit met 91 procent sinds 2001.  Dat blijkt uit berekeningen die Elsevier deze week publicieert.

Daaruit blijkt ook dat groene belastingen steeds belangrijker zijn voor de schatkist. De door het eerste paarse kabinet ingevoerde energiebelasting bracht in 1996 424 miljoen euro op. Inmiddels is de opbrengst bijna vertienvoudigd, tot zo’n 4 miljard euro volgens cijfers van het weekblad. Daarmee staat de energiebelasting stevig in de topvijf van belastingen die de prijs van producten en diensten verhogen, een lijst die wordt aangevoerd door de btw.

Het nieuwe kabinet besluit hoe er de komende jaren 35 miljard euro moet worden bezuinigd. Volgens Elsevier is het aannemelijk dat de milieuheffingen op energie opnieuw omhoog gaan.

 
* De energiebelasting bedraagt dit jaar 13,26 cent per kWh elektriciteit terwijl de gemiddelde stroomprijs rond de 9 cent per kWh ligt. In 2009 was de energiebelasting 12.91 cent en in 2008 nog 8,65 cent.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.