Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energiebelasting omhoog per 1 januari

4 reacties Leestijd: 2 minuten

De energiebelasting is per 1 januari omhoog gegaan. Een gemiddeld huishouden betaalt dit jaar daardoor zo'n acht euro meer aan belasting voor gas en stroom.

Een consument moet in 2007 over de eerste 5000 kubieke meter gas 15,31 cent per kuub aan energiebelasting betalen. Dat was vorig jaar 15,07 cent. Over de eerste 10.000 kWh aan elektriciteit betaalt hij 7,16 cent per kWh, tegen 7,05 cent vorig jaar.

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 1850 m3 gas en 3500 kWh stroom per jaar. Daarvan moet 1850 x 15,31 cent voor gas en 3500 x 7,16 cent voor stroom aan belasting betaald worden. Dat is afgerond 534 euro op jaarbasis (283,24 + 250,60). Dit gedeelte van de energienota (ruim 1/3) wordt bepaald door de overheid en is bij iedere leverancier gelijk. Op deze kosten kunt u niet besparen en om die reden worden deze dan ook niet meegenomen in onze vergelijkingen.

U kunt alleen besparen op de leveringskosten van energie. Dat wil zeggen op circa 30% van de totaalkosten van de stroomnota en op ongeveer 45% van de gasnota. In onderstaande grafiek wordt de kostenopbouw van de stroom- en gasnota weergegeven. 

De belastingverhoging was op Prinsjesdag 2004 al aangekondigd. De afgelopen jaren is de energiebelasting geleidelijk omhoog gegaan, onder de noemer van 'vergroening' van het belastingstelsel. Dat wil zeggen dat belasting meer op vervuilende activiteiten zoals het gebruik van fossiele brandstoffen komt te liggen. Hierdoor is een verlaging van de vennootschapsbelasting mogelijk geworden.

De tarieven van de energiebelasting voor middelgrote verbruikers zijn het meest gestegen. Zo zijn de tarieven voor afnemers van gas met een verbruik tussen 5000 en 170.000 kubieke meter en die van afnemers van stroom tussen 10.000 en 50.000 kWh bijna verdubbeld. In totaal levert de energiebelasting de staat in 2007 naar verwachting 4,2 miljard euro op.

 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 23 april 2019

Reacties (4)

Geplaatst door: M Jonkergouw ()

...en dan nog maar te zwijgen over de in 1960 (!) vastgestelde wet die de prijs van gas aan die van olie koppelt. Je kunt wel stellen dat de Gasunie hier aardig haar zakken mee vult, en blijft vullen want de olie wordt alsmaar duurder in de toekomst...

Geplaatst door: joke ()

ik dacht dat we er op voor uit zouden gaan, maar ben van é 150 even naar é 197 gegaan en dat bij een normaal gemiddeld gebruik met twee personen.mede dank zij belasting op belasting.

Geplaatst door: smits ()

Het is toch van de gekke , dat ik 10,31% meer voor mijn ernergie moet gaan betalen van mij AOW..Zei een zekere Hr. Balkenende dat wij er allemaal op vooruit zouden gaan, ik ben al blij , als het gelijk gebleven was.
P.M.Smits

Geplaatst door: r. van rosse ()

Als ik mijn afrekening bekijk is de overheid de grootste slokop! Ruim 40% van de nota bestaat uit belastingen en heffingen. Bovendien is het toch te gek voor woorden om hierbij uit te gaan van "gewone jaarlijkse verhogingen" door de overheid. I.p.v. de hoge prijzen te compenseren pikt met een stevig graante mee om daarna naar de levranciers te gaan wijzen die men zelf geprivatiseerd heeft. Alles bij elkaar is sprake van schandelijk misbruiken van de consument door beide partijen!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.