Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energiebesparing blijft aantrekkelijk

De Energie Premie Regeling, de financiële stimulans van de overheid om energiezuinige apparaten aan te schaffen en energiebesparende voorzieningen te treffen, is per 16 oktober 2003 afgeschaft. Toch blijft energiebesparing aantrekkelijk, omdat het de woonlasten verlaagt.

Ruim driekwart van het totale gasverbruik in huishoudens wordt gebruikt om het huis te verwarmen. De maanden januari, februari en maart zijn samen goed voor bijna de helft van ons jaarlijkse totale gasverbruik.

Wie zijn gasverbruik wil verminderen dient zich aan een drietal principes te houden: goed isoleren, efficiënt verwarmen én goed ventileren. De stichting Milieu Centraal in Utrecht heeft hiervoor tal van praktische tips beschikbaar, waarbij bovendien steeds de financiële gevolgen in beeld worden gebracht.

Een gemiddelde woning verbruikt aan centrale verwarming zo‘n 1575 kubieke meter gas per jaar. Een slecht geïsoleerde woning verstookt gemiddeld zo‘n 2150 kubieke meter gas. Daar staat tegenover dat een goed geïsoleerde woning slechts 700 kubieke meter nodig heeft. Jaarlijks scheelt dat zo‘n 670 euro op de energierekening. Nederlandse huizen zijn volgens Milieu Centraal maar matig geïsoleerd.

„In de landen om ons heen is dat vaak beter, wij lopen dus achter,“ stelt Puk van Meegeren, woordvoerder van Milieu Centraal. „Wij gebruiken vaak isolatiemateriaal met een R-waarde van 1,3,“ legt van Meegeren uit. „Dat komt doordat die waarde de vereiste is geweest om voor een energiepremie in aanmerking te komen. Maar om echt goed te isoleren, moet je materiaal met een hogere waarde nemen.“ Wie relatief eenvoudig wil beginnen, kan eerst de naden en kieren aanpakken. Veel rendement valt er te behalen aan het dak of de zoldervloer.

Efficiënt verwarmen betekent allereerst letten op het stookgedrag. Simpele tips kunnen veel effect hebben. Zoals het bijhouden van je energieverbruik. Dat kan met pen en papier, maar tegenwoordig ook per computer. Een aantal energiebedrijven heeft hiervoor speciaal software ontwikkeld. Bij het energiebedrijf kun je ook navragen wat voor jouw type huishouden het streefverbruik is.

De thermostaat overdag één graad lager, bespaart gemiddeld zeven procent op het energieverbruik voor verwarming. Het tapwater van de combi-ketel is vaak afgesteld op 80 graden Celsius. Iets lager afstellen bespaart energie (nooit lager dan 70 graden Celsius). Sowieso zijn een goede afstelling en onderhoud van de verwarmingsketel van belang voor een laag energieverbruik.

Wie aan een nieuwe verwarmingsketel toe is, kan kiezen uit diverse typen CV-ketels. Hoe hoger het rendement, hoe lager het energieverbruik, zeker in combinatie met zonnecollectoren of warmtepompen.

Ook goed ventileren hoort bij energiebesparing. Door koken, wassen, schoonmaken en gewoon door te ademen, brengen we dagelijks zo‘n vijf tot vijftien liter water in huis. Vochtige lucht voelt kouder aan, zodat de thermostaat al snel hoger gezet wordt.

Door vocht af te voeren - door goed te ventileren en dagelijks te luchten - ontstaat een drogere lucht die makkelijker te verwarmen is. Gemiddeld wordt in een vochtige woning zo‘n 50 tot 150 kubieke meter gas extra per jaar gestookt.

Isoleren, efficiënt verwarmen en ventileren zijn ook de peilers van een Energie Prestatie Advies, waarbij een deskundig adviseur bekijkt hoe het energieverbruik van een woning omlaag zou kunnen. Zo‘n advies kost gemiddeld tweehonderd euro. De verwachting is dat er in de loop van het jaar subsidie beschikbaar komt voor het laten uitvoeren van een energiebesparingadvies.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.