Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energiehoppen voor lage energierekening

door Jeanet Woldring

Veel mensen vragen zich af of zij moeten wachten met overstappen van energieleverancier tot na 1 juli, omdat gas dan circa 20 euro goedkoper wordt op jaarbasis. Maar wachten is niet nodig, benadrukken de energiedeskundigen van het energiespreekuur van De Telegraaf en OverGeld.nl. Bij een overstap is het namelijk vooral belangrijk om een welkomstpremie van circa 300 euro op te strijken plus scherpe gas- en stroomtarieven.

Goedkopere energieleverancier
Het energiespreekuur heeft maandag veel vragen ontvangen van lezers die op zoek zijn naar een goedkopere gas- en stroomleverancier. Ook kregen de energie-experts van ConsuWijzer.nl, Gaslicht.com en de Vereniging Eigen Huis tientallen vragen voorgelegd van consumenten die problemen hebben met stadsverwarming, teruglevering bij zonnepanelen en de pan uitrijzende energietaks.

In de huidige recessie zijn veel consumenten op zoek naar een goedkopere energienota. Daarom is het aantal energieoverstappers vorig jaar naar bijna 13 procent gestegen, terwijl dat in 2005 nog op 6 procent lag. Inmiddels is 56 procent van de 'switchende' consumenten vaker dan één keer veranderd van energiebedrijf.      

’Energiehoppen’ naar steeds een andere energieleverancier is dé manier om de energierekening laag te houden. Als nieuwe klant kan men namelijk elk jaar profiteren van een welkomstpremie, die kan oplopen tot wel 300 euro, vertelt Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com en Energiewereld.nl. Die bonus wordt achteraf betaald. Woldring waarschuwt daarom om de overstap slim te timen.

Oppassen voor te vroege overstap

„Consumenten die al eerder zijn overgestapt en van wie het contract binnenkort afloopt, moeten wel oppassen dat ze niet te vroeg overstappen. Ze raken dan die korting kwijt”, aldus Woldring. Als het contract nog langer dan twee maanden loopt, kan er bovendien een opzegboete in rekening worden gebracht.

Gemiddeld moet een consument er rekening mee houden dat een overstap drie tot zes weken in beslag neemt. Dat kan lastig timen zijn. „Blijf desnoods een maandje langer zitten. Mensen hoeven inmiddels niet meer bang te zijn dat een eenjaarscontract automatisch met nog een jaar wordt verlengd. Dat was vorig jaar nog wel het geval.” Na afloop van het contract kunnen consumenten per maand overstappen naar een andere aanbieder. De nieuwe leverancier zegt dan het huidige contract op. 

De antwoorden op de meest gestelde vragen van het energiespreekuur staan zaterdag op de pagina's OverGeld in De Telegraaf. Daarnaast zullen ze terug te vinden zijn op Energiewereld.nl en Gaslicht.com.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.