Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energieleverancier moet modelcontract voorleggen

door Jeanet Woldring

Energieleveranciers zijn vanaf 1 juli verplicht consumenten een modelcontract voor te leggen. Dat moet de klanten helpen bij het maken van een vergelijking tussen de leveranciers. Toezichthouder NMa heeft  vrijdag groen licht gegeven.

Makkelijker vergelijken
Het enige dat verschilt in de modelcontracten, is de prijs. De andere contractvoorwaarden zijn gelijk. Dat vergemakkelijkt het maken van een keuze door de consument.

De energietarieven mogen maar tweemaal per jaar worden gewijzigd: op 1 januari en op 1 juli, aldus de NMa. Prijswijzigingen moeten minstens een week van tevoren bekend worden gemaakt. Het contract mag altijd kosteloos worden opgezegd met een opzegtermijn van 30 dagen.

Modelcontract: onbepaalde looptijd met variabele prijs
Het modelcontract is op verzoek van de NMa door de branchevereniging Energie-Nederland ontwikkeld. Zij hebben daarvoor een voorstel ingediend. De NMa heeft na consultatie het modelcontract vastgesteld. Per 1 juli aanstaande wordt het modelcontract ingevoerd voor alle leveranciers. Andere contractvormen blijven bestaan. Dat houdt bijvoorbeeld in dat vaste prijs contracten met een looptijd van één of meer jaren aangeboden kunnen blijven worden. Het modelcontract kent een onbepaalde looptijd en een variabele prijs.
 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.