Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energieleveranciers verantwoordelijk voor juiste meterstanden

door Jeanet Woldring 2 reacties

Bij overstappen en verhuizingen zijn energieleveranciers vanaf 1 januari verantwoordelijk voor de juiste meterstanden. Nu ligt die taak nog bij de netbeheerders. Dit blijkt in de praktijk problemen op te leveren, aangezien netbeheerders soms een verkeerde schatting maken van de meterstanden.

Bij een overstap of een verhuizing moet de klant zijn meterstanden doorgeven aan de energieleverancier. De netbeheerder kijkt of deze standen overeenkomen met het verbruik in het verleden. Wijkt dit af, dan schat de netbeheerder zelf de meterstanden in. Het blijkt dat deze procedure soms voor problemen zorgt. Ook als een klant niet zelf de stand doorgeeft, maakt de netbeheerder een schatting.

Het EDSN (Energie Data Services Nederland) regelt in Nederland de administratieve processen bij overstappen en verhuizingen voor energiebedrijven. Algemeen directeur Frans Heijers van EDSN legt uit waarom het handiger is dat energieleveranciers die verantwoordelijkheid krijgen: “Het is logischer om bij switches en verhuizingen, als de klant toch juist al contact heeft met de leverancier, die meetgegevens door de leverancier te laten vaststellen.”

De energieleveranciers willen niet wachten op de wetswijziging die de taak van meterstanden verwerken bij hen neerlegt. Daarom heeft de vereniging Nederlandse Energie Data Uitwisseling (Nedu) woensdag hun eigen voorstel aangenomen. In maart moet duidelijk worden of de nieuwe werkwijze minder problemen oplevert dan nu.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (2)

Geplaatst door: Maurice Visser ()

Deze verandering is in stroomopwaarts tussen marktpartijen afgesproken, dat klopt echter vind de wissel van de meetverantwoordelijkheid plaats per 1-4-2013

Geplaatst door: jaap ()

De zin: "Ook als een klant niet zelf de stand doorgeeft, maakt de netbeheerder een schatting" staat dubbel in de eerste alinea.

Opmerking van de redactie op 01-04-2012
Dank voor ow opmerking; we zullen het z.s.m. aanpassen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.