Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energienota in 2018 bijna 190 euro omhoog

door Jeanet Woldring

energietransitie.jpgDe energierekening gaat volgend jaar hard oplopen. Nederlandse huishoudens zullen steeds meer moeten betalen om de omslag naar schone energie te bekostigen. De remedie? Zuinig omgaan met energie en allemaal overstappen naar een goedkope energieleverancier.

Belastingen, netbeheerkosten én tarieven

Uit onze berekeningen blijkt dat je in 2018 gemiddeld 190 euro* meer betaalt voor je energie. Dat heeft te maken met de belastingverhoging en stijgende netbeheerkosten. Daarnaast gaan ook de kosten voor gas en licht zelf omhoog. Eneco en Nuon verhogen hun prijzen per 1 januari januari met gemiddeld 30 euro per jaar. Andere energieleveranciers verwachten ook een prijsstijging. Update 14 december: Essent verhoogt de leveringstarieven met ruim 25 euro.

De Autoriteit Consument & Markt netbeheerkosten stelde onlangs dat de netbeheerkosten met 12 euro stijgen, maar bij de grootste netbeheerders Liander, Stedin en Enexis gaat het om een verhoging van 23,50 euro.

Eerder werd duidelijk dat een gezin volgend jaar 133 euro extra betaalt door de duurzaamheidsmaatregelen van het nieuwe kabinet Rutte. Ook heeft de regering besloten de heffingskortingen op energie te verlagen, waardoor mensen minder korting krijgen op hun energie en dus meer moeten betalen.

Burger betaalt omslag naar schone energie

Het komt er eigenlijk op neer dat burgers de omslag naar schone energie moeten betalen via de energierekening. Via de belastingen financiert de maatschappij uiteindelijk de windparken en zonneweides. De Subsidie Duurzame Energieopwekking (SDE+) kwam in 2015 uit op 3,5 mijard. Vorig jaar was dat 8 miljard en voor dit jaar is het budget vastgesteld op 12 miljard, aldus het FD.

Volgens deze krant spiegelt Nederland zich graag aan Duitsland. "Dat land is een voorloper op het gebied van groene energie. Maar ook daar is de betaalbaarheid van de 'Energiewende' een steeds heikeler thema. De voorbije vijf jaar is bij meer dan 300.000 mensen in Duitsland hun gas en elektra al afgesloten. Reden: de rekening was zo hoog dat veel huishoudens die niet meer konden betalen. Vandaar ook de vrees van Ben Woldring dat de energierekening onbetaalbaar wordt." 

60 procent bestaat uit netbeheerkosten, belastingen en btw

Uiteindelijk betaalt een gemiddeld gezin van vier personen volgend jaar 186 euro meer. Bijna 60 procent van de energierekening bestaat dan uit netbeheerkosten, belastingen en btw. Diverse belangenorganisaties vinden dat consumenten onevenredig veel betalen voor de verduurzaming van Nederland. 'De lastenverhoging komt vooral terecht bij huishoudens, terwijl de industrie juist lagere belastingen betaalt en profiteert van hogere subsidies', stelt Vereniging Eigen Huis (VEH).

Allemaal overstappen: bespaar tot 350 euro

De oplossing? Kosten zullen blijven stijgen. Maar overstappen loont. Dat scheelt vaak honderden euro's. Momenteel kun je tot 350 euro besparen wanneer je overstapt naar een goedkope energieleverancier.

Lees ook: Wat is het juiste overstapmoment?

* Update 8-12-2017: de verlaging van de vermindering energiebelasting zal nog niet per 1 januari 2018 worden doorgevoerd, maar staat in de plannen voor 2019. Hiermee komt de totale verhoging voor volgend jaar voor een gemiddeld huishouden op ongeveer 125 euro.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.