Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

AD: Energienota volgend jaar bijna 190 euro omhoog

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Door hogere overheidsheffingen en tariefsverhogingen betalen consumenten zich komend jaar blauw aan energie. Gemiddeld gaat de energienota met bijna 190 euro omhoog, blijkt uit nieuwe cijfers van Gaslicht.com.

duurzaamheidsdoelen-de-consument-betaalt-de-energierekening-groot (002).jpg

Dit schrijft David Bremmer in het AD:

Naast belastingverhogingen en stijgende netbeheerskosten worden gas en licht zélf ook duurder: Eneco en Nuon, twee van de drie grootste leveranciers, verhogen hun prijzen per januari met gemiddeld 30 euro per jaar, blijkt uit berekeningen van Gaslicht.com. Andere energiebedrijven verwachten eveneens een stijging, laten ze de vergelijker weten.

Eneco bevestigt de tariefsverhoging. ,,De inkoopprijzen voor gas en stroom zijn de laatste maanden door de aantrekkende economie gestegen”, verklaart woordvoerder Arie Spruit. ,,We zien dat al langer, in juli wisten we een prijsverhoging nog te voorkomen, nu niet.” 

Rekening fiks omhoog

Bij elkaar schiet de energierekening flink omhoog. Eerder werd duidelijk dat de duurzaamheidsmaatregelen van het kabinet Rutte III volgend jaar ieder gezin gemiddeld 133 euro extra kosten. Onder meer de Opslag Duurzame Energie stijgt 45 euro, terwijl de energiebelasting op gas met gemiddeld 54 euro per huishouden toeneemt. Het kabinetsbesluit om de heffingskorting op energie met 62 euro te verlagen, drijft de energierekening verder omhoog. 
Enig lichtpuntje is de energiebelasting op stroom die gemiddeld 30 euro daalt. Netto stijgen de energiebelastingen met 130 euro.

En daar blijft het niet bij, want de netbeheerders mogen van toezichthouder ACM de netbeheerkosten die ze in rekening brengen eveneens verhogen. Gemiddeld bedraagt de stijging 13 euro, maar bij de drie grote netbeheerders Liander, Stedin en Enexis gaat het om 23,50.

Al met al valt de energienota van een doorsnee gezin van vier personen (3500 kilowattuur stroom en 1500 kubieke meter gas) volgend jaar 186 euro hoger uit. Bijna 60 procent van de energierekening bestaat straks uit netbeheerkosten, belastingen en btw. Momenteel is dat 56 procent.

Gestunt met aanbiedingen

Ben Woldring, directeur/oprichter van Gaslicht.com, noemt de belastingverhogingen vervelend nieuws. Hij constateert dat de energieprijzen leven bij de consument. ,,Op onze site is er topdrukte. Door de verhogingen worden mensen prijsbewuster en zoeken ze naar manieren om op energie te besparen.” Ook energiebedrijven anticiperen op de stijgende tarieven. ,,Er wordt bij ons veel meer gestunt met aanbiedingen dan normaal.”

De Vereniging Eigen Huis is bezorgd over de forse verhogingen. ,,Het is nog volstrekt onduidelijk wat de burger daarvoor terugkrijgt , zoals stimuleringsmaatregelen om het eigen huis groener te maken”, liet de belangenclub onlangs weten. Eigen Huis wijst er op dat een gemiddeld gezin dit jaar al 570 euro aan energiebelastingen betaalt. Dat bedrag loopt door het Regeerakkoord op tot 790 euro in 2019. 

Bron: AD

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 6 december 2017

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.