Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energieprijs drie jaar vastzetten?

door Jeanet Woldring

Ik kreeg ineens een 'paasaanbieding' in de bus van mijn energieleverancier. Als ik het tarief drie jaar vastzette, kreeg ik 100 euro netto terug, als cadeautje. Maar je maakt mij niet wijs, dat ze dit niet dubbel en dwars gaan terug verdienen. Ik geloof niet in dit soort kadootjes en in deze tijd wil iedereen wel 100 euro ontvangen. Wat is wijsheid?

Er worden de laatste tijd veel aanbiedingen gedaan voor vaste tarieven. Kleine aanbieders zijn op zoek naar klanten, of willen in uw geval voorkomen dat u overstapt.

De lage vaste tarieven lopen vooruit op de prijsdalingen van het variabele energietarief, per 1 juli dit jaar. Die is aangekondigd door de grote energieleveranciers, maar met een vast tarief kunt u nu al onder dat verlaaagde tarief duiken.

Is deze specifieke aanbieding aantrekkelijk? De 100 euro is retour is niet uitzonderlijk; bij nieuwe contracten wordt wel 200 tot 300 euro geboden. Bovendien is het de vraag of u na een jaar stroomverbruik ook voordelig uit bent. Dat hangt af van het tarief.

Op www.geldenrecht.nl vindt u sinds kort een vergelijkingsmodule voor energie (verzorgd door Energiewereld.nl). Hiermee kunt u in een oogopslag zien hoeveel een jaar energie u kost. Eventueel extraatjes in contant geld zijn hierin verrekend. Loopt het contract langer, dan wordt de teruggave over de jaren verdeeld. Na afloop van het contract zijn de lasten dus hoger dan in de vergelijking. Bovendien kan het tarief weer gaan variëren, als de periode met vast tarief afloopt.

Dankzij de geldteruggave is het voordelig om elke keer na afloop van een contract over te stappen naar ene nieuwe leverancier. De teruggaves zijn verhoudingsgewijs het hoogst bij eenjaarscontracten.

Drie jaar vast lijkt ook aantrekkelijk, omdat de olieprijzen nu erg laat zijn. U zou kunnen aannemen dat de kans dat deze de komende jaren weer stijgt groter is dan dat hij daalt. Dat is echter speculatie; niemand weet zeker wat de energieprijzen doen over een paar jaar.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.