Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energierekening bijna 100 euro lager

door Jeanet Woldring

Een gemiddeld huishouden heeft dit jaar een meevaller van zo’n 100 euro op de energierekening. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert. Toch lopen huishoudens nog tientallen euro’s mis omdat de overheid tal van heffingen heeft verhoogd. Met name voor gas.

Gasrekening hoger

Zo wordt er ruim 30 cent aan energiebelasting geheven op elke kubieke meter aardgas, een verhoging van 7 cent ten opzichte van 2015. Daarnaast is er ook nog een ’opslag duurzame energie’, die in 2013 nog 0,28 cent per kuub bedroeg maar inmiddels 1,37 cent bedraagt. Ondanks de fors gedaalde kale gasprijs valt het gasgedeelte van de energierekening al met al 2 euro hóger uit dan vorig jaar, stelt het CBS. Maar liefst 53 cent van elke euro op de gasrekening gaat rechtstreeks naar de schatkist. Door de verhoging van de energiebelasting op gas in januari 2016 is het aandeel belasting op gas gestegen van 44 naar 53 procent.

Energiebelasting in procenten.jpg

Het aandeel belasting in de totaalprijs voor elektriciteit daalde van 33 naar 26 procent. Van elke euro op de stroomrekening eist de overheid dus 26 cent op. Het belastingaandeel van de totale energierekening is gestegen van 40 naar 44 procent.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.